PET: Vi skal ikke lade os kue af terror

Politiet har ved en stor aktion anholdt 20 personer landet over. De mistænkes for planer om islamisk terror. - Vi har fået dem, vi ledte efter, siger politiet.

Operativ chef i PET, Flemming Drejer i forgrunden, og chefpolitiinspektør i Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov med briller, oplyser, at politiet i syv politikredse har anholdt omkring 20 personer, der mistænkes for terrorplaner.
Operativ chef i PET, Flemming Drejer i forgrunden, og chefpolitiinspektør i Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov med briller, oplyser, at politiet i syv politikredse har anholdt omkring 20 personer, der mistænkes for terrorplaner. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Oplysningerne var få, men truslen er stor.

- Det ændrer ikke på terrortruslen mod Danmark, der fortsat er alvorlig.

- Vi skal ikke lade os kue af terror. Vi skal leve vores liv normalt.

Sådan sagde Flemming Drejer, operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET), da han onsdag klokken 17 åbnede for en lille flig af de begivenheder, der skete i syv af landets 12 politikredse et par timer tidligere.

Her blev omkring 20 personer anholdt på 20 adresser. Flere af de anholdte mistænkes for terror.

Drejer holdt sammen med chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politi et kort pressemøde.

Her kom de med korte sætninger om situationen og afviste at tage imod spørgsmål fra de mange fremmødte pressefolk.

- Vi har fået fat i alle dem, vi ledte efter. Der er altså ikke nogen på fri fod, konstaterede chefpolitiinspektøren.

- Vi har nu styr på den her situation, sagde han videre.

Drejer fra PET beroligede også.

- Jeg kan betrygge med, at vi gør vort yderste for at passe på Danmark.

De omkring 20 personer er anholdt for at skaffe "remedier", som politiet siger, til at fremstille sprængstoffer og for forsøg på at skaffe skydevåben.

De syv involverede politikredse var København, Københavns Vestegn, Midt- og Vestsjælland, Fyn, Midt- og Vestjylland, Østjylland og Nordjylland.

Baggrunden for aktionen er en mistanke om, at et terrorangreb med et "militant, islamistisk motiv" var ved at blive forberedt.

Det er uvist, hvor mange af de anholdte, der sigtes for terror, og hvad andre af de anholdte nøjagtig sigtes for.

Politiet har heller ikke oplyst, om de anholdte menes at have haft konkrete planer om et terrorangreb mod et bestemt mål.

Der er ikke givet nogle konkrete informationer om de anholdte, herunder nationalitet, køn, alder, beskæftigelse.

Eller i hvor lang tid de har været i politiets søgelys.

Flere af de anholdte fremstilles torsdag i grundlovsforhør, hvor anklagerne vil begære dørene lukket.

Nick Hækkerup, justitsminister, sagde onsdag aften, at vi ikke skal lade julefreden blive forstyrret af "de mørke kræfter, der vil os det ondt".

- Vi skal leve præcis, som vi plejer. Og så skal vi vide og trøste os med, at politiet og Politiets Efterretningstjeneste passer på os, sagde Nick Hækkerup, der som justitsminister er politiets øverste chef.

- Det er klart, at der ikke kan udstedes nogle garantier, for vi lever i en tid, hvor terrortruslen mod Danmark er alvorlig, og derfor skal vi være årvågne, men der er ingen grund til at lade det her spolere julefreden, sagde Hækkerup.

- Hvis man endelig vil, så kan man sige, at i dag er der fjernet noget af det, som har været trusler i Danmark.

Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i PET, sagde i øvrigt i en kommentar, at man skal passe på med at lægge for meget i anholdelserne.

- Jeg mindes tidligere terrorsager - for eksempel Glostrup-sagen. Der blev anholdt 25 personer, kun fire blev fremstillet i grundlovsforhør, og kun én blev dømt. Så jeg vil nok lige afvente situationen i de nærmeste dage, før jeg vil kommentere på sagens alvor.

/ritzau/