Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Præsten fik revet kraven af

- Jeg vil gerne forstå, hvorfor det skete, også for at undgå, at det sker igen. Jeg har taget imod alt den hjælp, jeg er blevet tilbudt af Kriminalforsorgen, og det vil jeg fortsætte med, siger Dan Peschack, der er blevet dømt for at have forgrebet sig på sine sognebørn. Foto: Brian Karmark/Ritzau Scanpix

En 48-årig præst fra Tømmerup ved Kalundborg blev tirsdag idømt ti års fængsel for misbrug af børn. Overgrebene fandt sted i præstegården fra 2006 til 2016.

En ubehagelig og usædvanlig sag har tirsdag fået sit endelige punktum.

I 2016 rystede jorden under et helt lokalsamfund i Tømmerup ved Kalundborg, da det pludselig kom frem, at den populære og vellidte folkekirkepræst Dan Peschack var under mistanke for at have seksuelt misbrugt en 12-årig dreng.

Herefter gik det stærkt. På præstegården fandt politiet en usb-nøgle, som afslørede omfattende foto- og videomateriale, som præsten havde optaget af sine overgreb.

Forholdene dækkede også overgreb mod andre børn, blufærdighedskrænkelse og besiddelse af børneporno.

Undervejs i politiets efterforskning fandt man også internetsøgninger af forskellig art. Der var blandt andet blevet søgt på "teen", "gay", "suck", "holy fuck, "gay teen priest".

I november 2017 blev Peschack i byretten idømt ti års fængsel, og tirsdag gentog Østre Landsret den straf.

Landsretten lavede dog en række mindre tekniske justeringer af skyldkendelsen, men i langt de fleste tilfælde er byrettens kendelse blevet stadfæstet.

Overgrebene foregik i præstegården i Tømmerup i Vestsjælland. De første overgreb fandt sted tilbage i 2006, de sidste i 2016, indtil præsten blev anholdt.

Mange børn og unge, især drenge, var på besøg. I begyndelsen bestod besøgene af filmaftener og hygge med computerspil. Men på et tidspunkt begyndte flere at overnatte hos Dan Peshack, og herefter ændrede besøgene karakter.

- Han viste sig at være en helt anden end den gode ven og præst, han udgav sig for at være, lød det fra anklager Helene Brædder, der argumenterede for, at præsten skulle idømmes mindst 12 års fængsel.

Ikke overraskende krævede mandens forsvarer, advokat Ulrik Sjølin, at man skulle gå den anden vej. Her mente man, at en straf på fængsel imellem fire og et halvt år og fem år var passende.

Da retsformand Steen Mejer læste strafudmålingen op, lød der et lettelsens "yes" fra en håndfuld af tilhørerne. Dan Peschack kiggede derimod opgivende ned i jorden, da ordene faldt.

Kort efter blev han dog trøstet af nogle af tilhørerne, der forsøgte at opmuntre ham med knus og klem.

Undervejs i sin varetægtsfængsling har Dan Peschack haft adskillige samtaler med en psykolog.

Psykologen har udarbejdet en erklæring, og dele af den blev tirsdag læst op i retten af Ulrik Sjølin.

I erklæringen beskrives han som reflekterende, og at han har en oprigtig interesse i at arbejde med sig selv og få en forståelse for, hvorfor han har ageret, som han har gjort.

- Jeg vil gerne forstå, hvorfor det skete, også for at undgå, at det sker igen. Jeg har taget imod alt den hjælp, jeg er blevet tilbudt af Kriminalforsorgen, og det vil jeg fortsætte med, sagde Dan Peschack og tilføjede:

- Jeg har benyttet hver en mulighed for at angre og tage fat i, hvad der er sket. Det er noget, jeg kommer til at arbejde med hos Kriminalforsorgen i fremtiden og resten af mit liv.

Ligesom Retten i Holbæk besluttede landsretten, at han aldrig igen må agere som præst.

Dan Peschack har tidligere beskrevet, hvordan jobbet som præst har været et drømmejob for ham.

/ritzau/