Kristeligt Dagblad mener: Unge drikker stadigt mere, og det er bekymrende

Unge danskere har europæisk rekord i druk, viste verdenssundhedsorganisationen WHO’s undersøgelse fra 2020

Kristeligt Dagblad mener: Unge drikker stadigt mere, og det er bekymrende
Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix.

Menneskers glæde ved at drikke alkohol er lige så gammel som mennesket selv. Der fortælles i både Det Gamle og Det Nye Testamente om menneskers glæde ved at drikke vin og trang til at drikke uhæmmet med de katastrofale følger, det også havde. Af samme grund opfordrer apostlen Paulus et sted til fuldstændig afholdenhed, men er også citeret for en opmuntring til bare mådehold.

Den britiske premierminister Winston Churchill var ikke mådeholdets mand. Hans kolossale alkoholforbrug var almindeligt kendt, og det samme var hans humor. Under Anden Verdenskrig sagde Churchill til sine generaler: ”Og glem ikke, mine herrer, at vi kæmper ikke kun for Frankrig, men også for champagnen!”

Vin, champagne, øl og snaps har altid været en kilde til både glæde og menneskelig ulykke, og den velanmeldte spillefilm ”Druk”, som havde premiere i efteråret 2020, viser til fulde begge dele.

Afholdenhedsbevægelsen, der opstod herhjemme i slutningen af 1800-tallet som en del af missionsbevægelsen, var en reaktion på den ødelæggende drukkultur, der herskede i ikke mindst fattige samfundslag. Alkohol ødelagde især voksne mænd og deres familier. Nogle drak sig fra hus og hjem.

Den kirkelige organisation Blå Kors blev bannerfører for afholdenheden og derfor også både udskældt og latterliggjort for sin dagsorden. Blå Kors er ikke længere en afholdsorganisation, men arbejder for at afhjælpe og forebygge ikke mindst misbruget af alkohol. Det er tankevækkende, at mange af organisationens holdninger i dag er blevet almindelige i det danske samfund. Heldigvis kan man tilføje. Argumentet mod at drikke for meget er ikke længere moralsk, men båret af samtidens viden om hjernens udvikling og følsomhed over for alkohol. Hjernen er først udviklet, når et menneske er blevet voksent, og det kan være ødelæggende for unge at drikke for meget.

I denne uge offentliggjorde Blå Kors en undersøgelse, der viser, at 6 ud af 10 danskere bakker op om regeringens forslag om at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år. I dag må unge over 16 år købe øl og vin, men den grænse skal hæves, mener et stort folkeligt flertal.

Det er et yderst fornuftigt forslag. For næsten samtidig med, at Blå Kors offentliggjorde sin undersøgelse, viste en ny undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden står bag, at unges alkoholforbrug er steget i de sidste fem år.

Trods kampagner med opfordringer til at drikke mindre, går det den forkerte vej. Der kan sikkert gøres meget for at begrænse unges druk. Ikke mindst gymnasier og ungdomsuddannelserne bør arbejde for at fremme alkoholfrit samvær, og så spiller forældre en rolle som forbilleder. De er med til at fremme en dansk kultur, hvor der drikkes alt for meget.

Unge danskere har europæisk rekord i druk, viste verdenssundhedsorganisationen WHO’s undersøgelse fra 2020. Erfaringen fra andre lande er den tydelige, at det hjælper at indføre en højere aldersgrænse for køb af alkohol, end Danmark har i dag. Det er derfor et godt sted at tage fat for at løse et problem, som er blevet alt for stort.

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Kristeligt Dagblads holdning og skrives på skift af avisens redaktører.