Kristeligt Dagblad mener: Skal minkavl afskaffes af dyreetiske årsager, så drop corona-kortet

At regeringen efter sidste års skandale er fortsat med at behandle erhvervet så useriøst, vidner om magtarrogance - og at regeringen er ligeglad med den kommende minkkommission

Mink skulle i al hast aflives i efteråret og vinteren 2020. Minkbranchen er lige siden blev taget useriøst, pointerer Liv & Sjæl-redaktør Karin Dahl Hansen.
Mink skulle i al hast aflives i efteråret og vinteren 2020. Minkbranchen er lige siden blev taget useriøst, pointerer Liv & Sjæl-redaktør Karin Dahl Hansen. Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det er indlysende, at der ikke skal holdes mink i Danmark, hvis de udgør en alvorlig risiko for menneskers ve og vel. Det ønsker mindst af alt minkavlerne, der i givet fald selv ville stå i forreste række til alvorlig sygdom og død.

Men hvorvidt det rent faktisk er tilfældet eller ej, aner man fortsat ikke, idet regeringen i foråret standsede en undersøgelse, der skulle se på, hvordan man kunne genetablere en minkproduktion, herunder hvilke tiltag, der skulle træffes for at det ville udgøre en minimal risiko for sundheden.

Dermed fortsætter minkskandalen, der begyndte med, at alle mink blev aflivet i hast og under stor dramatik. Nærmest panikagtigt blev besætninger slået ned og i første omgang begravet steder, hvorfra de senere måtte graves op. Det hele ovenikøbet uden den nødvendige lovhjemmel.

At det kunne ske, kan man til dels begrunde med den panik og frygt, som herskede i efteråret 2020. En vaccine var under udvikling, og ingen ønskede, at eventuelle minkmutationer fra Nordjylland skulle true det håb, verden higede efter. Hjørring blev nævnt i samme sætning som Wuhan, og regeringen handlede resolut. Overilet skulle det siden vise sig, men alligevel til en vis grad forståeligt, og siden blev der i Folketinget vedtaget store erstatninger til det erhverv, der reelt blev lukket ned.

Den undskyldning for at handle tumultarisk og uden sikker viden at stå på, kan man imidlertid ikke længere bruge. Flere steder i verden foregår der fortsat minkproduktion, og der er skammeligt, at regeringen ikke har udvist større omhu og nøjagtighed, da den skulle tage stilling til, om minkavlen kan genoptages i et eller andet omfang. De mennesker, der drømmer om det, må nu vente til foreløbig udgangen af 2022.

At regeringen efter sidste års skandale er fortsat med at behandle erhvervet så useriøst, vidner om magtarrogance og en regering, der hviler trygt i et parlamentarisk grundlag, der dybest set ikke mener, minkavl hører til i Danmark længere. Og en regering, der tilsyneladende er så ligeglad med den kommende minkkommission, at den blot er fortsat sin noget lemfældige tilgang til ikke alene minkbranchen, men også skatteborgernes penge.

Hvis minkavl helt skal afskaffes af dyreetiske årsager, bør man imidlertid sige det højt i stedet for at trække corona-trumfkortet: Folkesundheden. For skal man tage det argument alvorligt, er der mange ting, der ikke længere kan lade sig gøre. Tobak er selvsagt den største trussel mod folkesundheden, men trafikken kan også være en risikabel affære, ligesom netop landbruget er blandt de farligste erhverv herhjemme. Hvert år sker der her alvorlige arbejdsulykker – nogle gange med dødelig udgang.

Danmark er foreløbig sluppet rigtigt godt gennem pandemien både nationaløkonomisk og folkesundhedsmæssigt, og vi kan med rette være stolte over en af verdens højeste vaccinationstilslutninger. Det skyldes ikke mindst borgernes store tillid til myndighederne, og det er den, og ikke bare et i nogle kredse udskældt erhverv, der trues, når ministre og embedsværk går på kompromis med faglighed og troværdige forklaringer.