Prøv avisen

Der er brug for særlige behandlingstilbud til børn fra alkoholhjem

Børn i alkoholfamilier skal have tilbud om behandling, hvor forældrene ikke er med, mener TUBA, Terapi og rådgivning for Unge, som er Børn af Alkoholmisbrugere.

Der er behov for specifikke tilbud om hjælp til børn og unge i familier med alkoholmisbrug, mener alkoholrådgiver. Han efterlyser, at Sundhedsstyrelsen gør det til en del af deres nye retningslinjer for behandling af de såkaldte alkoholfamilier

”Hvordan har du det, når din far drikker, Anna?” spurgte terapeuten. Ved siden af Anna sad hendes far og mor, som begge drak. Anna Dahlin Johanson var på det tidspunkt 11-12 år. Hun sagde, at hun havde det fint, for det ville mor og far gerne have, at hun sagde.

”Vil du tegne dine følelser, Anna?” spurgte terapeuten, da Anna sad i et rum med andre børn, uden at forældrene var der. Hun lavede en skrå streg diagonalt over A4-papiret. På den ene siden tegnede hun en sol, der skinnede. På den anden side en tordensky.

"Det var umuligt for mig at fortælle, hvordan det egentlig forholdt sig. Jeg skulle fortælle nok til, at terapeuten troede på det, men jeg kunne ikke fortælle hele sandheden, for så fik det uoverskuelige konsekvenser derhjemme," siger Anna Dahlin Johanson. Hun er 31 år, og hendes forældre drikker stadig. 

For hende var det umuligt at være ærlig til de møder, hvor forældrene var med, og hun er langt fra den eneste. Mange børn tør ikke fortælle sandheden.

Det fortæller TUBA, Terapi og rådgivning for Unge, som er Børn af Alkoholmisbrugere, der stiller sig skeptiske over for Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer for behandling af alkoholafhængighed. 

Det er ifølge Sundhedsstyrelsen dokumenteret, at det mindsker alkoholmisbruget, hvis man inddrager familierne i behandlingen. Derfor er et af punkterne i retningslinjerne, at familien skal inddrages.

TUBA er glade for, at der bliver sat fokus på familiebehandling, men efterlyser, at Sundhedsstyrelsen forklarer, hvordan denne behandling skal foregå. 

TUBAs landsleder, Henrik Appel Esbensen vil gerne have uddybet, hvad begrebet "famileorienteret behandling" indebærer. 

"Der står ikke noget om, hvordan man vil håndtere børn og unge som en del af familiebehandlingen, og det er ærgerligt. Når der bliver lagt vægt på familieorienteret behandling skal man huske, at denne form for behandling ikke udelukkende er positiv. Børn kan ikke sige hele sandheden, når de sidder med deres forældre," siger han.

I foråret 2014 vedtog Folketinget, at børn og unge pårørende til alkoholmisbrugere skal have behandlingsgaranti, og dem efterlyser Henrik Appel Esbensen i retningslinjerne.

"Det undrer mig, at de specifikke tilbud til børn og unge ikke er nævnt i retningslinjerne, for det er meget væsentligt for at få familiebehandlingen til at lykkes. Det bør være et krav, er der er sådanne tilbud," siger han.

Kit Broholm, som er chefkonsulent med ekspertise i alkoholvaner og alkoholpolitik i Sundhedsstyrelsen, erkender, at er plads til forbedring.

"Den familieorienterede alkoholbehandling fungerer ikke alle steder perfekt endnu. Det er et udviklingsområde, som kommunerne arbejder med," siger hun.

Hun understreger, at man skal huske, at det er retningslinjer for 12 udvalgte spørgsmål i alkoholbehandlingen og ikke en manual til familieorienteret alkoholbehandling. Og forskningen viser, at familieorienteret alkoholbehandling reducerer alkoholforbruget og giver en bedre trivsel i familien.

”Det centrale er, at kvalificeret familieorienteret alkoholbehandling er en støtte til såvel forældre som børn. Børn og unge må ikke blive redskaber i forældrenes behandling, men skal mødes med de behov de har, og det vil en kvalificeret familieorienteret alkoholbehandling kunne sikre. De modtager støtte samtidig med, at det sikres, at de ikke sendes tilbage til familier, hvor der fortsat drikkes,” siger hun.

Artiklen er rettet den 10. marts 2015 klokken 11:00. Sundhedsstyrelsen ønskede efter publicering af artiklen at uddybe og præcisere sit standpunkt i forhold til alkoholbehandlingen. Derfor er to ekstra afsnit tilføjet.