Det er blevet et tilvalg at få et barn med Downs Syndrom

Antallet af nyfødte med Downs Syndrom er faldet voldsomt, og fortsætter den udvikling, vil den sidste dansker med handicappet være født som senest 30 år. Læs eller genlæs her en række fortællinger om familier, der er gået imod strømmen - og om Lars, der blev født, før fosterdiagnostikken blev indført

De er blevet et sjældent syn. Børnene med de skrå øjne, ofte lidt buttede kroppe og tillidsfulde smil. Antallet af nyfødte danskere med Downs Syndrom er styrtdykket de sidste ti år, og fortsætter den tendens, vil det sidste barn med Downs Syndrom være født om senest 30 år.

Udviklingen er et direkte resultat af, at Danmark i 2004 som det første land i verden indførte et tilbud om nakkefoldsscanning til alle gravide kvinder. En scanning der kan afsløre, om fostret har det ekstra kromosom, som udløser handicappet, der tidligere blev kaldt mongolisme. Herefter er der i højere grad end tidligere tale om et tilvalg, når et barn fødes med Downs Syndrom.

Alene fra 2004 til 2005 faldt antallet af nyfødte danskere med Downs Syndrom fra 61 til 34, og den udvikling er siden fortsat. Med det som udgangspunkt har Danmarks Radio i udsendelserne "Død over Downs" de seneste uger sat fokus på emnet og har dermed sat en fornyet debat i gang om, hvorfor mennesker med Downs Syndrom fravælges i vores samfund.

Kristeligt Dagblad har tidligere skrevet om familier, der har valgt at sige nej tak til fosterdiagnostik. Eller som er gået imod strømmen og har gennemført en graviditet, selvom de på forhånd vidste, at barnet, de ventede, med stor sandsynlighed ville have Downs Syndrom.

Læs eller genlæs artiklerne herunder, og mød også Lars Knudsen, der blev født, længe inden nakkefoldsscanningen blev almindelig. 

Forældre til børn med Downs Syndrom føler sig diskrimineret

I Norge og Sverige fødes der tre gange så mange børn med Downs syndrom som i Danmark, og det skyldes den systematiske foster-diagnostik herhjemme.

Læs eller genlæs artiklen her

Familie flyttede fra dansk medlidenhed til norsk rummelighed 

I dag bor Anette Berg og hendes mand Henning Olsen i Norge med deres to børn. De havde svært ved at acceptere, at deres datter med Downs syndrom skulle adskilles fra almindelige børn, og samtidig fik de nok af det medlidende blik fra det offentlige Danmark.

Læs eller genlæs artiklen her

Ønskebarnet

Gitte er gravid. Hun og Jim er lykkelige og kan næsten ikke vente med at se de første billeder ved nakkefoldscanningen.

Læs eller genlæs artiklen her

Her er Lars Knudsen

Lars Knudsen har Downs syndrom. Han blev født på en gård ved Ollerup på Fyn i 1958 - før fosterdiagnostikken blev indført i Danmark. Og han er her endnu.

Læs eller genlæs artiklen her

En stor smerte og en voldsom glæde

Erik Hviid Larsens verden væltede, da det blev konstateret, at datteren Sara har Downs syndrom. I dag kalder han hende en vejleder i menneskelighed.

Læs eller genlæs artiklen her