Elsebeth Egholm: Ferie skal handle om sol, strand, ro og gode bøger

Forfatter Elsebeth Egholm ville aldrig tage på ekstremsportsferie eller en vandretur, men foretrækker sin ferie et sted i Sydeuropa med ro og en god bog

Forfatter og journalist Elsebeth Egholm står blandt andet bag de populære bøger om journalisten Dicte Svendsen, der senere blev til TV2-serien "Dicte". I august er hun aktuel med en ny krimi
Forfatter og journalist Elsebeth Egholm står blandt andet bag de populære bøger om journalisten Dicte Svendsen, der senere blev til TV2-serien "Dicte". I august er hun aktuel med en ny krimi

Hvordan holdt I ferie i dit barndomshjem? 

Det med at tage ud og rejse gjorde vi ikke så meget i min familie. Min far havde en planteskole, der skulle passes. Jeg husker dog en tur til Harzen i vores folkevognsrugbrød. Det havde min far indrettet, sådan at mine to brødre og jeg kunne sidde omme bagved. Mormor var også med, hun sad på en havestol omme bagved ved os. Det var dengang i 1967, hvor man havde et lidt andet forhold til sikkerhedsseler og den slags, end man har i dag. Det var en virkelig dejlig tur. 

Hvad er ingredienserne til en god ferie? 

De kan være meget forskellige. For mig kan det tit være noget med en ferie i Spanien med sol og strand. Gerne en uges tid. Jeg har også en forkærlighed for Sydeuropa, og jeg har holdt til nede på Malta i nogle år, hvor jeg har en lille lejlighed, som jeg mest plejer at bruge til at skrive i, men som vi også i min familie har brugt til at holde ferie i nogle gange. Jeg kan godt lide det sydeuropæiske, især de mange gode råvarer. Tapas i Spanien er noget af det bedste. 

Hvad ville du aldrig bruge din ferie på? 

Jeg kunne slet ikke forestille mig at tage på et krydstogt. Det der med mange mennesker på den måde på samme tid og samme sted, hvor man ikke kan komme ud, men bare er stuvet sammen. Hvor man ikke kan komme ud i naturen eller få fast grund under fødderne. Det siger mig slet ikke noget. Jeg ville heller aldrig tage på ekstremsportsferie. Den slags må da være den rene tortur. Jeg vil hellere læse en god bog, sidde i skyggen, bade og glæde mig til at grille og drikke et godt glas vin. 

Hvad er dit bedste ferieminde? 

Efter gymnasiet rejse jeg rundt i USA med en veninde. Det var en vild og stor oplevelse. Vi havde et buspas, og i løbet af de fire-fem måneder vi var afsted, kom vi nærmest igennem hele USA, og vi var også i både Mexico og Canada. Det var i 1980, hvor der var en del ting i USA, der dengang var helt nye for os, men som i dag er helt almindelige i Danmark. Sådan noget som hip hop, for eksempel. Det var meget nyt og spændende for to piger fra Aarhus. 

Hvad er dit værste ferieminde? 

Jeg var engang i London med min mormor, jeg har nok været 15 år på det tidspunkt. Der var hedebølge i London, og det resulterede altså i, at jeg fik et solstik. Jeg kunne ikke lave ret meget andet end at ligge på hotelværelset, og for at gøre det endnu være var jeg også en slags tolk for min mormor, som ikke kunne så meget engelsk. Jeg var bare helt svag i koderne, kastede op og kunne ikke andet end at ligge. Det var ikke ligefrem den optimale ferieoplevelse. 

Hvad pakker du altid ned i tasken, når du skal på ferie? 

Udover det helt nødvendige er det eneste faste indslag for mig gode bøger. Det kan være både i fysisk form og på iPad’en, men gode bøger er en klar nødvendighed for mig på ferien.

Kan du anbefale en god bog til sommerferien? 

Jeg kan anbefale ”Lad mig tage din hånd” af svenske Tove Alsterdal, der også er redaktør for Liza Marklund. Jeg har læst krimier af hende før, men denne er faktisk bedre, synes jeg. Jeg læser også andet end krimier, men her i sommerferien har jeg det nok som mange andre, at den gerne må stå på noget læsning, der er lidt letfordøjeligt, når man ligger der på stranden og læser.