Prøv avisen

Her er fem af de mest sejlivede konspirationsteorier

Hvordan kan flaget blafre, når der ikke er luft på Månen? Det er et af de spørgsmål, konspirationsteoretikere søger svar på.

Når der sker en stor, ikonisk begivenhed, er der næsten altid en alternativ teori til, hvordan den i virkeligheden har fundet sted. Se her fem af de største konspirationsteorier

Var det CIA, der stod bag terrorangrebet den 11. september? Blev John F. Kennedy dræbt af folk hyret af FBI? Tog Neil Armstrong det første skridt på Månen i et filmstudie?

De officielle forklaringer står sjældent alene, når store begivenheder finder sted. Her er fem bud på alternative forklaringer på historiske begivenheder.

USA eller Israel stod bag 9/11

Årsagen til, at World Trade Center’s to tårne styrtede sammen på Manhattan, var ikke, at to fly kapret af Al Qaeda fløj frontalt ind i tårnene. Ødelæggelserne på USA’s forsvarsministeriums bygning, Pentagon, var heller ikke skabt af et kapret fly på afveje, men af et missil, som var styret af USA selv.

Bag angrebene stod enten USA selv eller Israels efterretningstjeneste, Mossad. USA ville bruge det til at retfærdiggøre offensiven i Afghanistan, og Israel ville skabe dårlig stemning over for sine modstandere i Mellemøsten. Tårnene faldt sammen alt for hurtigt, mener konspirationsteoretikere, og derfor måtte det være en kontrolleret sprængning, som CIA eller Mossad stod bag.

Hvem dræbte John F. Kennedy?

Forretningsejeren Abraham Zapruder havde formentlig ikke regnet med at filme en af verdenshistoriens mest sete videoer, da hans videokamera pegede mod USA's præsident John F. Kennedy's optog i Dallas, Texas. Da præsidentens bil kørte forbi ham, hørtes tre skud, hvor et af dem ramte præsidenten i hovedet. Han døde på stedet.

Teorierne om mordet på John F. Kennedy var mange. Hvorfor stod en af menneskerne i optoget med en paraply i bragende solskin? Var det ham? Var det konen ved siden af Kennedy? Var det sikkerhedsvagten? Det var Lee Harvey Oswald, der blev anholdt for mordet på præsidenten. Han hævdede selv, at han var en syndebuk i et større komplot, men han nåede ikke at forklare sagen yderligere. Han blev nemlig skudt få dage før rettergangen af Jack Ruby, angiveligt fordi han mente, at Kennedys enke ikke skulle udsættes for at blive slæbt igennem en retssag.

Rygterne går på, at Ruby var blevet hyret til at slå Lee Harvey Oswald ihjel, fordi Oswald ikke var alene om at dræbe præsidenten. Folk hævdede, at det var vicepræsidenten, Lyndon B. Johnson, som stod bag mordet i samarbejde med FBI-chefen J. Edgar Hoover og CIA.

Holocaust fandt aldrig sted

I omegnen af seks millioner jøder blev dræbt af nazister i løbet ad 2. Verdenskrig. Alene den polske koncentrationslejr Auschwitz blev over en million jøder slået ihjel. Det er imidlertid ikke alle, der køber den historie.

Ifølge holocaust-benægtere har jøderne spundet guld og store erstatningskrav på at påtage sig offerrollen, og den systematiske udryddelse af jøder fandt slet ikke sted. Dødstallet på seks millioner er voldsomt overdrevet, og de dokumenterede planer, ordrer om jødeudryddelsen er fabrikeret, og Anne Franks Dagbog blev skrevet efter krigen.

Den første månelanding var snyd og humbuk

Den 20. juli 1969 lige efter aftenkaffen dansk tid tog astronauterne fra Apollo 11 et stort skridt på menneskehedens vegne. En vægtløs Neil Armstrong tog de første skridt, som blev vist på direkte tv, mens det amerikanske flag blafrede i vinden på Månen. Netop det blafrende flag har været en af de primære årsager til, at en del mennesker tror, at månelandingen fandt sted i et studie og ikke på Månen.

Udover flaget har konspirationsteoretikere undret sig over, at Apollo 11 ikke vivlede månestøv op under landingen, at skyggerne i månelandskabet ikke er parallelle, når kun der er én lyskilde, og at der ikke er nogen stjerner i baggrunden. Ifølge konspirationsteoretikerne opfandt USA månelandingen for at vise deres teknologiske overlegenhed i forhold til deres modstandere i Den Kolde Krig, Sovjetunionen.

Area 51 er en rumbase

En sommernat i 1947 styrtede noget ned i den amerikanske by Roswell. Det måtte være et rumskib. Ombord var rumvæsner, nogle af dem var sågar i live. De såkaldte ”Men in Black”, regeringens rumefterretningstjeneste, blev tilkaldt og bjærgede vraget af rumskibet til militærbasen Area 51, hvor delene blev undersøgt uden for offentlighedens søgelys.

Alle beviser for, at det skete, blev fjernet bortset fra en obduktionsvideo af et rumvæsen, hvis ægthed offentligheden sår temmelig stor tvivl om. Nogle konspirationsteoretikere tror fortsat på, at USA stadig har kontakt til rumvæsner og har en hel flåde af rumskibe stående i Area 51.

Var det sprængstof plantet af USA eller Israel, som fik tårnene til at styrte sammen? Foto: Reuters/Ritzau Scanpix
På 40-års dagen for mordet på John F. Kennedy var der folk, der demonstrerede mod den offentlige forklaring på mordet af den populære præsident. Foto: 2013 Getty Images
Ifølge nogle holocaust-benægtere var antallet af dræbte jøder i Auschwitz i omegnen af 80.000 og ikke over en million, som officielle kilder mener.
Area 51 er stadig en militærbase, som er lukket for offentligheden.