Hestetelepati i kirken vækker debat

Efter foredrag om dyreclairvoyance i Gislinge Kirke er Roskilde Stift, der er kendt for sag om reinkarnation, igen havnet i en diskussion om kirkens grænser. Biskop minder sognepræst om folkekirkens bekendelsesgrundlag

Det er et professionelt arbejde at komme i telepatisk kontakt med blandt andet heste for Ditte Young, der i torsdags gav prøver på clairvoyancen i Gislinge Kirke i Nordvestsjælland.
Det er et professionelt arbejde at komme i telepatisk kontakt med blandt andet heste for Ditte Young, der i torsdags gav prøver på clairvoyancen i Gislinge Kirke i Nordvestsjælland. . Foto: Mille Berger Schlundt.

Med et fokuseret blik kigger dyretelepatøren Ditte Young på et billede af den afdøde hest Niño. Selvom hun fysisk befinder sig i Gislinge Kirke, forsvinder hun nu ind i en lukket verden, hvor tanker, følelser og beskeder fra hesten strømmer ind i hendes sind. Foran over 100 tilskuere fortæller Ditte Young efterfølgende, at Niño, da han var i live, følte sig forvirret omkring sit ejerskab, og at han derfor havde det svært. Men også at han var en snakkesalig hest, der var frisk og nysgerrig på livet.

Ovenstående scenarie udspillede sig i torsdags i Gislinge Kirke i Nordvestsjælland under Roskilde Stift, da dyretelepatøren Ditte Young holdt foredrag med indlagte sessioner med telepatisk kontakt til afdøde dyr. Det har vakt opsigt i medierne og i stiftet selv, hvor både provst og biskop undrer sig.

Men arrangør og sognepræst i Gislinge Kirke Dorthe Thaulov forsvarer beslutningen. Folkekirken bør åbne op i stedet for at gå med skyklapper, mener hun.
 
”Vi har i vores folkekirke en tilbøjelighed til at lukke af for sådan noget som healing, clairvoyance og også telepati. Folk går både til præster, psykologer og clairvoyante, så i stedet for at gå med skyklapper synes jeg da, at vi i folkets kirke bør være åbne over for det, som folk benytter sig af,” siger Dorthe Thaulov.
 
Sagen trækker tråde til 2015, hvor Roskilde Stift kom i modvind med sagen om sognepræst i Vig Kirke Annette Berg, der udtalte sig om sin tro på reinkarnation. Her blev konsekvensen to tjenstlige samtaler og en midlertidig suspendering af den kontroversielle præst. Men også den nuværende sag får konsekvenser, i første omgang i form af en samtale mellem præst, provst og biskop, fortæller biskop Peter Fischer-Møller.

”Jeg har inviteret Dorthe Thaulov og provst Detlef Von Holst til et møde, hvor vi skal drøfte relationen mellem sådan en begivenhed og folkekirkens bekendelsesgrundlag,” siger han.
 
Om folkekirken kan rumme telepatisk kommunikation med dyr er derfor stadig ikke klarlagt. Men billedet af hesten Niño, der blev udvalgt, fordi det energimæssigt gik stærkest igennem til Ditte Young, var kun ét blandt utallige billeder af hunde, heste og katte, som mange af de over 100 fremmødte deltagere havde taget med til foredraget. Interessen for at komme i kontakt med sit afdøde dyr var endda så stor, at man måtte flytte arrangementet fra sognegården ind i kirken.
 
Selv vil Ditte Young gerne besøge flere kirker fremover.
 
”Jeg er selv vokset op i den kristne tro, og jeg har været vant til at gå i kirke hver eneste søndag. Jeg har fået god feedback på arrangementet og kunne sagtens finde på at afholde et foredrag i en kirke igen,” siger hun.

Hos biskoppen understreger man dog, at det er vigtigt at overveje sådanne arrangementer nøje.
 
”Uanset om sådan et foredrag holdes i kirken eller i sognegården, synes jeg, det er vigtigt, at man overvejer, hvordan et givent arrangement forholder sig til folkekirkens bekendelsesgrundlag,” siger Peter Fischer-Møller.
 
Selvom der kan drages paralleller til sagen om Annette Berg, er tilfældet her mere harmløst, mener Eberhard Harbsmeier, der er teolog og tidligere rektor for Teologisk Pædagogisk Center.
 
”Nu er det ikke så alvorligt som med sagen om reinkarnation, men jeg tror dog alligevel, at der til samtalen kommer en påtale. Men det er interessant, at der er en udvikling, hvor kristendommen bliver vidtvoksende, når flere og flere interesserer sig for den slags fænomener,” siger han.