Stig Elling: Jeg er måske en kylling, men jeg vil gerne have, at tingene er i orden

68-årige Stig Elling har altid en proptrækker med i kufferten, og så vil han helst ikke holde ferie et sted, hvor man let kan blive syg, eller hvor infrastrukturen ikke er i orden

Stig Elling pakker altid et lille apotek, når han tager på ferie, "for så er man i hvert fald nogenlunde garderet på den front". Derudover har han altid en proptrækker, en iPad og en telefon med i kufferten.
Stig Elling pakker altid et lille apotek, når han tager på ferie, "for så er man i hvert fald nogenlunde garderet på den front". Derudover har han altid en proptrækker, en iPad og en telefon med i kufferten. Foto: Copyright: Scanpix Denmark

Hvordan holdt I ferie i dit barndomshjem?

Det gjorde vi ofte i Munkebo på Fyn hos min faster, hvor der var dejligt stille og roligt. Min faster var gammel pastorinde og boede stadig i præstegården. Der var blandt andet en isbod, som jeg fik lov til at passe, da jeg var 10-11 år. Det var en stor oplevelse for mig - ikke mindst fordi jeg også fik lov til at smage alle de is, der var.

Vi holdt mest ferie i Danmark, men jeg har også et par gange været med mine forældre i Harzen og på Mallorca, og det husker jeg som dejlige ferier. 

Hvad er ingredienserne til en god ferie?

Det er i virkeligheden meget simpelt – der skal være fred og ro, noget god mad og rigeligt med tid. Den gode ferie betyder, at man kan gøre, hvad man vil. Og den gode ferie er fri for dårlig samvittighed. Man skal ikke være bange for at erkende, at det er dejligt at ligge med en god bog i solen og ikke foretage sig det store, hvis det er det, man har lyst til.

Det er mindre vigtigt, hvor ferien går hen, men Vestkreta og Thailand er nok mine to favoritrejsemål. 

Hvad ville du aldrig bruge din ferie på?

Det er svært at sige, for alting har jo sin charme på en eller anden måde. Jeg ville dog nok ikke tage til lande, hvor man let kan blive syg, og hvor infrastrukturen ikke er i orden - for eksempel et land som Senegal, selvom det sikkert er et skønt land. 

Der er jeg måske lidt af en kylling, men jeg vil gerne have, at tingene er i orden, hvis der nu skulle ske noget med mig selv eller en af mine nærmeste.

Hvad er dit bedste ferieminde?

For otte år siden sejlede jeg rundt i det græske øhav på et firmastet sejlskib med plads til 120 personer. Det var en kæmpe oplevelse at sejle rundt dernede. At sejle gennem Bosporusstrædet, strædet op til Istanbul og derefter sejle ind i Istanbul, det var en stor oplevelse.

Det var sådan en ting, jeg altid havde drømt om at gøre.

 Dit værste ferieminde?

Det må være dengang jeg kom for sent til flyet, da jeg skulle flyve fra Barbados og ud til et krydstogt. Først kom vi for sent til flyet på grund af trafik. Jeg hader virkelig at komme for sent. I ventetiden på det næste fly købte jeg så noget safran.

Da vi endelig kom om bord på krydstogtskibet, og jeg åbnede min kuffert, var alt den gule safran røget ud over det hele. Alt i kufferten var gult, og noget var helt ødelagt. 

 Hvad pakker du altid ned i tasken, når du skal på ferie?

Jeg pakker altid et lille apotek, for så er man i hvert fald nogenlunde garderet på den front. Derudover har jeg en proptrækker, min iPad og selvfølgelig min telefon med. Også altid en ekstra oplader og en ekstra mobil, fordi jeg er lidt afhængig af at have en telefon, hvis der er noget vigtigt i forhold til arbejdet.

Når jeg rejser til Grækenland, har jeg altid noget god kaffe til morgenmaden og lidt stearinlys med mig. For om aftenen er er det så hyggeligt at sætte sig ud på balkonen og tænde et stearinlys, og de kan godt være svære at finde dernede. 

Kan du anbefale en god bog til sommerferien? 

Så vil jeg anbefale en bog, som jeg først selv lige er begyndt på, men som jeg ved er god, nemlig ”...men voksen blev jeg aldrig”. Det er en biografi om den danske skuespiller Jørgen Reenberg. Jørgen Reenberg er noget særligt, han er en af vores største danske skuespillere. Den bog kan nærmest kun være god og sjov, tænker jeg.