Jan Johansen (S): 100.000 kroner

Den fynske socialdemokrat Jan Johansen rejser penge til sin valgkamp ved at sælge såkaldte dagpengeaktier. Han regner med at bruge 75.000-100.000 kroner på sin valgkamp

Jan Johansen (S) rejser penge til sin valgkamp ved at sælge såkaldte dagpengeaktier, hvor han giver modtageren garanti for, at han vil blive ved med at arbejde for en bedre dagpengereform, hvis han bliver genvalgt.
Jan Johansen (S) rejser penge til sin valgkamp ved at sælge såkaldte dagpengeaktier, hvor han giver modtageren garanti for, at han vil blive ved med at arbejde for en bedre dagpengereform, hvis han bliver genvalgt. . Foto: Thomas Lekfeldt.

Socialdemokraternes folketingsmedlem Jan Johansen blev i offentligheden kendt for at gå imod sin gruppe, da han i efteråret stemte for Enhedslistens forslag om at halvere optjeningsperioden til dagpenge. Det gav modvind i gruppen, men han mener selv, det hjælper ham i valgkampen på Fyn, hvor han er opstillet i Nyborg-kredsen.
 
”Det er svært at sige endnu, hvor meget jeg vil bruge på min valgkamp, men vi ender nok på 75.000-100.000 kroner. Jeg er blevet kendt for at gå imod min folketingsgruppe i spørgsmålet om dagpengene, og jeg har skaffet en god del penge ved at sælge ”dagpengeaktier”, hvor jeg giver en garanti for, at jeg vil arbejde for en bedre dagpengereform, hvis jeg bliver valgt," siger Jan Johansen.

"Jeg får også nogle penge fra kredsen, og så sender vi ansøgninger om støtte hos virksomheder og fagforeninger, men de svarer som regel, at de vil tage det op og vende tilbage, når valget er udskrevet,” siger han.
 
Hvor meget bidrager du selv med?
"Jeg har købt papiret til aktierne, der er trykt på noget særlig fint papir, og jeg har lagt ud for porto til at få det sendt. Jeg har ikke taget stilling til, hvor meget jeg selv skal betale, men når vi frem til målstregen i valgkampen, har brugt hele budgettet og måske finder ud af, at der er noget mere vi skal gøre, spæder jeg selv noget til,” siger han.

Hvordan finder du ud af, hvad der virker, når du bruger pengene?
"Jeg sætter mig ned og ser på, hvad avisannoncer koster, og vi taler om i kredsen, hvad vi godt kunne tænke os, for eksempel hvis jeg skal i avisen alle tre uger i valgkampen, og så lægger vi et budget ud fra det. Det er noget af det, vi skal igang med nu. Så har jeg en bog, en biografi om mig selv, som udkommer 11. maj, og den skal jeg ikke tjene penge på, men hvis der bliver et overskud, vil jeg gerne bruge det på at oprette en fond, der skal skabe større interesse for at gå ind i politik."

Betragter du det som et demokratisk problem, at kandidaterne har så vidt forskellige økonomiske udgangspunkter?
"Det kan man måske godt sige, men det hænger også sammen med, hvad man vil. Jeg får utrolig meget støtte fra frivillige, og denne gang har 65 frivillige indtil nu sagt, at de gerne vil hjælpe mig i valgkampen. Den del af valgmaskinen er jo gratis, de hjælper mig med at få delt flyers ud, og en har meldt sig til at holde min hjemmeside igang," siger han.