Vi nærmer os afslutningen på den formålsløse lærings epoke

Indstillingsvinduet til undervisningsprisen lukker i dag. Casper Brinn Engelhardt er én af de mere end 800 ...

Efter i et kvart århundrede at have fokuseret mere på resultater end på formål, er den pædagogiske verden på vej til at genopdage gammeldags begreber som opdragelse, dyder og karakterdannelse. Foto: FINN FRANDSEN/Ritzau foto

Opdragelse og dannelse har hele tiden været der, men der er begreber, der er blevet marginaliseret af det, jeg kalder den pædagogiske nihilisme
Jens Erik Kristensen, lektor og idéhistoriker

Gennem århundrer har al pædagogisk tænkning handlet om at finde den rette balance mellem kundskaber og karakterdannelse. Efter et kort mellemspil med ensidigt fokus på læring og kompetencer vender den klassiske balancegang nu tilbage, siger to af forfatterne til nyt værk om pædagogikkens idéhistorie

De seneste 25 år har danske undervisere og deres elever og studerende gennemlevet en usædvanlig epoke. En epoke, hvor rammen blev sat af globaliseringen og forestillingen om konkurrencestaten.

En epoke, hvor internationale ranglister fik lov at præge uddannelsespolitikken, kulminerende med at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i 2009 opstillede det mål for den danske skole, at vi skulle være blandt de fem øverste på PISA-ranglisten. En epoke, hvor det traditionelle samspil og modspil mellem på den ene side uddannelse og undervisning, på den anden dannelse og opdragelse, blev til et enstrenget system bestående af kompetencer og læring.

Men nu er epoken ved at være slut. Efter i et kvart århundrede at have fokuseret mere på resultater end på formål, er den pædagogiske verden på vej til at genopdage gammeldags begreber som opdragelse, dyder og karakterdannelse.

Sådan lyder vurderingen fra professor emeritus Ove Korsgaard og lektor Jens Erik Kristensen, begge fra DPU Aarhus Universitet, som sammen med professor Hans Siggaard Jensen netop har udgivet værket ”Pædagogikkens idéhistorie”.

Bogen gennemgår,

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.