Overblik: Sådan har kristendom mistet indflydelse i Vesten

Kristendommen taber terræn i langt de fleste vestlige samfund. Få overblik over de vigtigste tal og begivenheder

Kristendommen forsvinder lige så stille fra Europa. Kontinentets kristne ventes i 2050 at udgøre omkring 16 procent af verdens kristne mod 26 procent i 2010 og 66 procent i 1910.
Kristendommen forsvinder lige så stille fra Europa. Kontinentets kristne ventes i 2050 at udgøre omkring 16 procent af verdens kristne mod 26 procent i 2010 og 66 procent i 1910. .

Kristeligt Dagblad har i løbet af sommeren beskrevet, hvordan kristendommen er godt på vej til at forsvinde i dele af Europa og det øvrige Vesten. Tallene taler deres eget sprog.

Andelen af amerikanere over 18 år, der betragter sig som kristne, er faldet fra 78,4 procent i 2007 til 70,6 procent i 2014, viser en undersøgelse fra det amerikanske analyseinstitut Pew Research Center.

Globalt ventes andelen af kristne at forblive på omkring 31 procent af den samlede befolkning, men fordelingen vil ændre sig markant, viser tal fra samme analyseinstitut. Europas kristne ventes i 2050 at udgøre omkring 16 procent af verdens kristne mod 26 procent i 2010 og 66 procent i 1910. Modsat vokser andelen markant i blandt andet Afrika.

I Storbritannien, Holland, Frankrig, Bosnien-Hercegovina, Makedonien, Australien og New Zealand vil andelen af kristne i 2050 ikke længere udgøre befolkningsflertallet.

Herunder kan du få et overblik over væsentlige begivenheder, der har udfordret kristendommens status i Vesten.

Afkristning - vigtige sager og eksempler

2004: EU-forfatningstraktaten udelader i forord kristendom som grundpille for europæisk kultur.

2004: Frankrig indfører forbud mod religiøs hovedbeklædning og religiøse symboler i skoler.

2004: Gymnasium uden for Paris fjerner pyntet juletræ, fordi elever opfattede det som kristent symbol.

2004: Julekrybber fjernes i Italien.

2004: Spanien gør kristendomsundervisning valgfrit. Kristendom i undervisningen bliver i de følgende år nedtonet i en række lande.

2005: Frankrigs indenrigsminister møder protester efter at have flaget på halv stang ved pavens død. Borgmestre reagerer ved at flage på hel stang.

2005: Britiske byer trækker sponsorpenge til juleudsmykning med begrundelsen, at kristendom ikke skal favoriseres.

2009: Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol giver medhold til kvinde, der modsætter sig krucifixer i skoleklasser med den begrundelse, at krucifixerne er et overgreb mod elevernes åndsfrihed.

2013: Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol dømmer i fire sager om religionsfrihed. Afgørelserne viser, at det er lovligt for arbejdsgivere at forbyde medarbejdere at bære religiøse symboler, hvis der er legitime grunde såsom hensyn til sundhed, og at medarbejdere ikke har ret til at nægte at udføre handlinger såsom registrering af homoseksuelle ægteskaber med henvisning til deres religiøse overbevisning.

2014: Den britiske hotelkæde Travelodge, som driver 500 hoteller, fjerner Bibelen fra alle værelser.

2015: Belgien giver forældre mulighed for at fravælge religiøs undervisning for deres børn i skolerne.Modeksempler

2011: Menneskerettighedsdomstolens Høje Kammer anerkender Italiens ret til at have krucifikser i klasseværelserne med den begrundelse, at de er passive symboler, ikke udtryk for aktiv indoktrinering.

2010: Europarådets Parlamentariske Forsamling vedtager en resolution, der bekræfter lægers og sundhedspersonales ret til at nægte at medvirke ved abort eller andre indgreb, der strider mod deres religiøse overbevisning.

2014: Pave Frans er populær blandt et meget stort flertal af europæere, og ingen anden verdensdel synes så godt om paven som Europa. Ifølge Pew Research Center har 84 procent af europæerne et positivt syn på paven.

2015: Fremtrædende politikere som britiske David Cameron og tyske Angela Merkel samt højrepopulister og danske konservative fremhæver kristendom som grundlag for europæisk kultur.

Listen er ikke udtømmende