Prøv avisen
Kronik

10 gode råd til indvandrere om integration

Velkommen til Danmark og held og lykke! Det er et yndigt land, når man lige vænner sig til det! Sådan skriver dagens kronikør, som selv er andengenerationsindvandrer. Her kommer han med 10 gode råd til indvandrere, som gerne vil integreres i Danmark

INTEGRATION KAN VÆRE SVÆRT for den enkelte! Det handler om at ændre vaner, tilpasse sig et nyt miljø, og det udfordrer gængse forestillinger om alt fra familieliv, arbejdsliv og samliv over børneopdragelse til sociale normer og for flertallet af danskere helt basale og banale, men til tider uskrevne, regler for social samfærdsel.

Ofte vil det kræve, at man bevæger sig temmelig langt ud af sin kulturelle komfortzone, og man vil ofte opleve sig ”sat tilbage”, da store dele af ens status, kompetencer og måske endda hele selvforståelse risikerer at blive helt eller delvist nulstillet.

God integration starter nedefra i interaktionen mellem mennesker. Det lykkes kun, hvis man som nytilkommen kaster sig ud i det. Man må ikke være for tyndhudet! Man skal evne at komme op på hesten igen.

Men hvor skal man starte? Her er 10 gode råd fra en lysebrun topskattebetalende og Dannebrog-viftende dansker, som selv er født og opvokset i kongeriget for over 40 år siden, men hvis mor og morfar for cirka 60 år siden blev nogle af Vestegnens allerførste såkaldt ikke-vestlige indvandrere. Nogle råd er simple, og nogle kræver noget eller meget mere. Nogle råd er kontroversielle, andre er mere mainstream. Ingen vil kunne bruge dem alle, men jeg lover, at der vil være noget brugbart for langt de fleste.

1. Gå til holdsport eller meld dig ind i en forening.

Sport er en fantastisk genvej til inklusion i de nære fællesskaber, og adgangsbilletten er forholdsvis lav, da der oftest ikke er større sproglige barrierer, og sport organiseres på tværs af erhverv og klasse. Holdsport er bedre end individuel sport, da det giver et større netværk. Det danske foreningsliv spænder utroligt vidt, og der er ikke den niche-interesse, som ikke har sin egen forening. Madlavning, håndarbejde, drageflyvning, ølsmagning, ornitologi, drone- og modelflyvning.

Andre læser lige nu