Udviklingsminister og Red Barnet: Danmark til kamp mod børneægteskaber

”Jeg drømmer om en verden, hvor alle har ret til selv at bestemme, hvem de vil gifte sig med,” skriver Mille fra 6.Y. Danmark vil gå forrest i kamp mod børneægteskaber, som er i fokus ved FN-konference i Senegal i disse dage

En rapport viser, at 7,5 millioner piger årligt bliver giftet væk ulovligt. Her er mindreårige piger i Malacca i Malaysia blevet gjort gifteklare.
En rapport viser, at 7,5 millioner piger årligt bliver giftet væk ulovligt. Her er mindreårige piger i Malacca i Malaysia blevet gjort gifteklare. Foto: Vincent Thian, AP/ritzau.

Mille går på Hedegårdenes Skole i Roskilde og har sammen med alle skolens øvrige elever beskrevet sine ønsker for den verden, hun vokser op i. Ønskerne har de blandt andet skrevet på postkort, som nu tages med ud i verden for at sætte fokus på blandt andet kampen mod børneægteskaber.

Som Danmarks udviklingsminister og som generalsekretær for Red Barnet vil vi sætte en tyk streg under, at vi fra Danmark kæmper for at fremme lige vilkår og lige muligheder for piger og drenge i hele verden. Det indebærer blandt andet, at ingen børn skal giftes væk, mens de stadig er børn.

Målet om, at børneægteskaber skal ophøre i 2030, er slået fast i FN’s Verdensmål. Og det haster. Hvert syvende sekund giftes en pige på under 15 år væk et sted i verden. Det er et dybt krænkende brud på pigernes helt fundamentale ret til selv at bestemme over deres liv og deres egen krop.

Tamrea, som bor i Etiopien, var 12 år, da hun fødte sin datter. Hendes mand forlod hende, da hun blev gravid, så nu er hun alene og må forsørge sig selv og sin lille pige. Selv stadig bare et barn, der opdrager et barn.

Tamreas historie er ikke spor usædvanlig. Hun er blot en af de millioner af piger, der har mistet deres barndom til et ufrivilligt ægteskab. I Vest- og Centralafrika giftes 1,7 millioner børn bort årligt.

Ifølge en ny rapport fra Verdensbanken og Red Barnet, ”Ending Child Marriage: Child Marriage Laws and their Limitations”, bliver flere end 20.000 piger under 18 år stadig tvunget ind i ulovlige ægteskaber hver eneste dag. Selvom deres nationale lovgivninger forbyder børneægteskaber.

Børneægteskaber har alvorlige konsekvenser for pigerne. Mange dør i barselssengen. Dem, der overlever, får oftest ingen uddannelse, men fastlåses i en sårbar situation, hvor de ikke kan klare sig selv økonomisk eller socialt.

Vi kan ikke acceptere at se passivt til. Derfor øger vi nu indsatsen i den globale kamp mod børneægteskaber.

Den gode nyhed er, at flere og flere kræfter lige nu finder sammen, og der begynder så småt at ske grundlæggende ændringer i de værdier og samfundsstrukturer, som er årsag til, at piger bliver gift. De næste par dage er det Vestafrikanske land Senegal vært for en historisk begivenhed. For første gang nogensinde er det lykkedes at samle toppolitikere fra afrikanske lande, FN, vestlige regeringer og ngo’er med det ene formål at få sat en stopper for børneægteskaber inden 2030. Topmødet i Senegal er et eksempel på, at de globale verdensmål, som blev vedtaget for godt to år siden under det danske formandskab for FN’s generalforsamling, er ved at blive udmøntet.

Siden målets vedtagelse har ni lande strammet deres lovgivning for at beskytte piger mod børneægteskaber. Den Afrikanske Union er nået til enighed om en meget ambitiøs handlingsplan, der skal komme problemet til livs. Rigtig mange lande på tværs af det afrikanske kontinent har udviklet nationale strategier.

På topmødet i Senegal vil de dele deres erfaringer og fortælle om de udfordringer, de står over for. Der vil blive indgået aftaler om løsninger og fælles handling. Men vejen til målet er stadig meget lang.

Ulykkeligvis er der ikke én løsning, der hurtigt og effektivt kan sætte en stopper for børneægteskaber og sikre ligestilling. Det kræver en bred indsats, som omfatter ændring af love og traditioner, uddannelse, bekæmpelse af fattigdom, adgang til sundhedsydelser og oplysning om prævention med videre.

Situationen i det vestafrikanske land Niger, som også deltager i topmødet, illustrerer, hvor dybt og komplekst problemet er. Landet er blandt verdens absolut fattigste og ligger allerlavest i Red Barnets indeks over verdens lande, efter hvordan vilkårene er for piger. Her bliver tre ud af fire piger giftet bort, inden de fylder 18 år. Mange af dem er kun 10-12 år, lige som Tamrea i Etiopien.

Niger er også det land, der har flest teenagegraviditeter, og globalt set er netop teenagegraviditet den næststørste dødsårsag blandt piger. Derfor er adgang til sundhedstilbud og viden et andet vigtigt sted at sætte ind. Pigerne skal kende deres muligheder for at udskyde og planlægge graviditet og ulemperne ved at gifte sig tidligt. Drenge og mænd skal også lære, hvorfor børneægteskaber er uacceptable.

Fremme af ligestilling og pigers seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder er en vigtig prioritering i dansk udviklingssamarbejde, som regeringen bruger flere milliarder kroner på om året. Niger er netop et af de lande, hvor det kommer til at kunne mærkes rigtig hårdt, at den amerikanske præsident Donald Trump har besluttet at fratage den økonomiske støtte til FN-organisationer og andre, der er fortalere for sikker abort. Pigerne i Niger har derfor mere end nogensinde brug for Danmarks støtte og stemme på den internationale scene.

Uddannelse kan på helt afgørende vis gøre en forebyggende forskel for pigerne. Mange studier har påvist, at skolegang er den vigtigste faktor for at nedbringe teenageægteskaber og -graviditeter. 75 procent af pigerne i Afrika starter i skole, kun 8 procent fuldfører. Niger er det land, hvor færrest piger kommer i skole. Det skaber en ond spiral, hvor pigerne fastholdes i deres roller i hjemmet og aldrig får muligheden for at skabe sig selv et højere indkomstgrundlag.

Derfor støtter Danmark også Unicefs uddannelsesaktiviteter i Niger og i mange andre lande. Endelig skal vi have ændret diskriminerende traditioner og regler, der forhindrer piger og kvinder i at leve det liv, de ønsker. Med støtte fra Udenrigsministeriet sætter Red Barnet og andre hjælpeorganisationer ind ved at igangsætte alternative leveveje for pigerne uden for ægteskab. For eksempel oprettes pigeklubber, der bliver iværksat samarbejde med lokale kvinderettighedsorganisationer og oprettet beskyttelsesudvalg i dialog med religiøse samfund og kulturelle overhoveder.

14-årige Sahada fra Niger er blandt de piger, der har fået glæde af denne indsats. Hun deltager i Red Barnets projekt i byen Yambaré, hvor hun lærer at sy. Uden at Sahada vidste noget om det, havde hendes onkel anmodet faderen om, at hun skulle giftes væk til sin fætter. Hun fandt først ud af, at noget var i gærde, da hendes veninder i landsbyen begyndte at drille hende med gifteplanerne. Sahada følte sig dybt krænket og var stærk nok til at søge hjælp. Takket være et nyetableret beskyttelsesudvalg i landsbyen blev hun reddet fra ægteskabet. I dag har hun en mentor, som støtter hende i hendes kamp og uddannelsesforløb.

Vi arbejder målrettet for, at der skal blive flere personlige beretninger som Sahadas. Kun ved en aktiv indsats vil de drømme og ønsker, som eleverne i Roskilde har givet udtryk for, gå i opfyldelse.

Som optakt til topmødet lancerede vi i fællesskab en video på FN’s Internationale Pigedag den 11. oktober, der sætter fokus på børneægteskaber. I skrivende stund er den blevet set over 2,7 millioner gange. Vi håber, at det er udtryk for, at danskerne bakker op om vores kamp.

Eleverne i Roskilde, hvis ønsker til verden vi sender med til Senegal, giver os under alle omstændigheder en stærk tro på, at vi har opbakning fra den yngste generation. Det er vigtigt, for det er denne generation, der kommer til at bære FN’s verdensmål videre. Vi tror på, at Mille i 6.Y, Sebastian i 3.B og deres jævnaldrende kammerater vil skabe en verden, hvor pigernes stemme ikke længere overhøres. En verden, hvor piger har præcis samme muligheder som drenge. Det er ikke nogen nem opgave. Men gang på gang har det vist sig, at hvis vi er nok mennesker, som kæmper for en sag, så kan selv det utænkelige lade sig gøre.

Ulla Tørnæs er udviklingsminister (V), og Jonas Keiding Lindholm er generalsekretær i Red Barnet.