Prøv avisen
Kronik

Hvad Gud har sammenføjet, må mennesket ikke adskille – men må Udlændingestyrelsen?

Danske statsborgere kan ikke uden videre hjemføre deres udenlandske ægtefælle. Dette er en grov krænkelse af ægteskabets hellighed, skriver kronikøren, som er stedfar til den kinesiske 13-årige pige, der i slutningen af maj stod til at blive udvist af Danmark

Hver dag sin nye gribende historie, hvor danske statsborgere, der har fundet kærligheden i udlandet, giftet sig og stiftet familie, stilles hindringer i vejen for efterfølgende at leve sammen i Danmark.

Danskere, der har været ude at repræsentere Danmark, enten udsendt af deres arbejdsplads, den danske stat eller har valgt at uddanne sig i udlandet og i den forbindelse finder kærligheden kan ikke uden videre hjemføre deres udkårne tilbage til fædrelandet.

Jo, hvis ægtefællen kommer fra et EU-land, så er der ingen hindringer overhovedet, men har den udenlandske ægtefælle statsborgerskab i USA, Australien, Kina, Indien, Afrika, Thailand eller et hvilket som helst andet land uden for EU, så er det den danske Udlændingestyrelse, der afgør, om den danske statsborger kan ”familiesammenføres” med sin udenlandske ægtefælle.

Det føles krænkende – ikke blot for ens retsfølelse som dansk statsborger, der er født og opvokset og hele livet har betalt sin skat i Danmark – ikke automatisk at måtte tage sin ægtefælle med tilbage til Danmark, uanset hvor vedkommende kommer fra. Det er også en grov personlig krænkelse af kærligheden og ægteskabet. Er ægteskabet ikke længere helligt?

Står der ikke i vielsesritualet: ”Hvad Gud har sammenføjet, må et menneske ikke adskille”? Men Udlændingestyrelsen må godt eller hvad? Står Udlændingestyrelsen over Gud og er overdommer over det ægteskab, der er indgået for Gud og mennesker – og kan afgøre: ”Jo, I kan godt være gift, bare ikke her”?

Andre læser lige nu