Tanker om tilværelsens uomstødelige betingelser

Ateisterne har kastet sig over folkekirken, men de evner ikke at forholde sig til, hvorfor langt de fleste mennesker forholder sig til de uomstødelige betingelser for deres eksistens, og at det i bund og grund er, hvad religion handler om

Måske omkring en million danskere betragter sig selv som ateister. Hvad det præcist dækker over af tanker og overbevisninger, er ikke entydigt. På samme måde er det heller ikke entydigt, hvilke overbevisninger og hvilket indre liv det dækker over, når folk betegner sig selv om religiøse eller troende. Er det for eksempel et springende punkt, om der figurerer en personlig gud i hele denne forestillingsverden, man enten har eller ikke har? For nogle er det et springende punkt, for andre ikke.

En meget slagkraftig definition af, hvad religion er, er formuleret af den amerikanske sociologiprofessor Robert. N. Bellah (1927-2013), der på en meget lav fællesnævner beskrev religion som de overbevisninger, symboler, ritualer og handlinger, der sætter mennesket i forbindelse med de uomstødelige betingelser for dets eksistens, ”the ultimate conditions of his existence”, som det lyder på engelsk.

Og hvad er så disse ”uomstødelige betingelser”? Jo, altså – sådan noget som at eksistensen overhovedet eksisterer, at et liv opstår og overhovedet kan opstå, og at livet udspiller sig med grundvilkår som

Læs artiklen til ende
Læs alle artikler og få papiravisen fredag og lørdag i 4 uger. Tilbuddet er gratis og uden binding.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.