Tre myter om en Syrien-intervention

Trump har sendt missiler mod Syrien, og umiddelbart kan det synes sympatisk at trække en streg i sandet for Assads tyranni. Men før vi beslutter, hvad der er godt og ondt ved angrebet, må vi imidlertid prøve at se på vore iagttagelser, skriver dagens kronikør

Når der tales og besluttes om krig, er myter og blændværk en næsten lige så stor risiko som selve brugen af våben. Begge udtrykker vold. Den ene form er materiel, mens den anden er mere symbolsk og knyttet til vildledende snarere end vejledende fortællinger.

De 59 krydsermissiler, som Trumps flåde affyrede mod den syriske Shayrat flybase den 7. april som svar på gasangrebet på byen Khan Sheikhoun, fortolkes efter hele rækker af fortællinger, som sjældent rummer meget andet end gisninger. Umiddelbart kan det synes sympatisk at trække en rød streg i sandet for Assads tyranni. Ad åre skal historien engang skrives om Syrien-krigen, Mellemøsten og USA’s rolle heri. Før vi beslutter, hvad der er godt og ondt ved angrebet, må vi imidlertid prøve at se på vore iagttagelser.

Man kan som ved historieskrivning om tidligere forløb, der gik galt, fortælle om, hvad samtidens iagttagere var blinde for. Eksempelvis kan man med forløbet op til den pludselige eskalation af oprustning og miskalkulerede alliancer, der førte til Første Verdenskrig, se mindst syv eller otte meget alvorlige fejlskøn. De førte ikke til det, man dengang kaldte ”krigen, der skulle ende al krig”, men til det, som historikeren David Fromkin med rette har kaldt ”freden, der skulle afslutte al fred”.

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.