Trumps atompolitik bryder og fortsætter gamle traditioner

Selvom Donald Trumps udvidelse af USA’s atomarsenal bryder med nyere amerikansk atompolitik, minder hans politik på mange måder om en tidligere amerikansk præsidents syn på atomkraften, nemlig Dwight Eisenhowers, skriver historiker i kronikken

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har haft et meget turbulent forhold til atomvåben. Allerede inden hans embedsperiode startede i januar 2017, op til valget i slutningen af 2016, var der flere prominente amerikanske medier og personligheder, der såede tvivl om Trumps evne til at udvise ansvarlighed i forhold til ”Knappen”, en attachékasse, som indeholder koderne til at bemyndige brugen af atomvåben. Trump var alt for impulsiv og uansvarlig til at have sådan et ansvar, lød argumentet.

Trump blev dog valgt ind som den næste amerikanske præsident, hvilket ikke kun gav ham adgang til ”Knappen”, men samtidig gjorde ham – sammen med hans rådgivere – ansvarlig for formningen af den amerikanske atompolitik. I et interview med Reuters den 24. februar 2017 udlagde Trump sit syn på dette: USA skal være den største atomstormagt, og det amerikanske atomarsenal skal udvides. Trump indskød, at det ville være bedst, hvis der ikke fandtes atomvåben, men at USA altid måtte være den førende nation inden for atomkraft. Disse udtalelser ligger i forlængelse af en tweet, som Trump lavede den 22. december 2016, hvori han skrev:

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.