Vi fik desværre ret: KLM-sag viser skolereformens skyggeside

Imens foregøgles politikerne at være i kontrol over skolen 1:1. Men magten er ikke gået til politikerne, snarere til embedsmændene.
Marianne Vihøj mfl.

Politikerne har ikke fået den almene dannelse, de har bestilt, viser ny rapport. Administrationslaget vildledte i stedet Folketinget, mens skolen segner under New Public Management og ”læringsmålsstyret undervisning”

NÅR MAN BEGYNDER på læreruddannelsen, begynder man med det almendannende fag KLM. Faget forbereder den kommende lærer til selvstændig stillingtagen til almenmenneskelige spørgsmål om kultur, etik, samfund og religion.

Her tager fremtidens demokratiske vækstlag, lærerne, stilling til værdierne i folkeskolens formålsparagraf – så de kan klæde fremtidens elever på med eksistentiel og demokratisk stamina til en usikker fremtid. Faget er en unik platform for samtale i et stadig mere segregeret samfund – måske grunden til, at hele spektret af politiske partier fra Dansk Folkeparti til Enhedslisten var enige om, at faget ikke blot skulle bevares i sin hidtidige form, men også styrkes med reformen af læreruddannelsen i 2013.

Men selvom politikerne i flere omgange helt ekstraordinært greb ind i processen fra forlig til reform, kunne vi som undervisere og censorer se, at KLM hele tiden diskret blev administrativt beskåret. Og Folketinget kunne ikke få ren besked: Var faget blevet styrket, som det skulle, eller var det ikke?

Før reformen var faget på 17 ECTS-point, som er det internationale mål for de enkelte fags vægtning. Nu

Læs artiklen til ende
Læs alle artikler og få papiravisen fredag og lørdag i 4 uger. Tilbuddet er gratis og uden binding.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.