10 bud på erotisk litteratur

Erotik er det helt store hit i litteraturen i øjeblikket både i Danmark og udlandet. Her er ti gode bud på ældre og nyere litteratur inden for genren, hvis du har lyst til at gå på opdagelse

a kiss
A kiss.

Ét kød af Kristina Stoltz
Novellesamling fra 2012, hvor Kristina Stoltz gennem 10 noveller skiftevis skildrer den seksuelle akt set fra kvindens og mandens perspektiv. Og forfatteren får således beskrevet både kvindens og mandens nydelse og især begær.

Kællingedigte af Jens August Schade fra 1944 beskrives som erotisk digtsamling, hvor digtene ofte sættes i spil af digteren selv, som blander sig direkte, lige så ofte er han til stede i det sanseberusede digter-jeg, som i en umiskendelig tone, enkel og naiv ind til det surrealistiske, ser, nyder eller fortaber sig i de erotiske muligheder.

LÆS OGSÅ: Den nye erotiske litteratur kommer til Danmark

Sexus, Plexus & Nexus af Henry Miller
Romantriologi fra 1965, der tog over 10 år at skrive for Henry Miller. De tre værker bliver beskrevet som en blændende vifte af scener, seksuelle møder og ideer, der dækker Millers sidste dage i New York

Lady Chatterlys elsker af D. H. Lawrence
Romanen fra 1952 skildrer en hustrus gradvise løsrivelse fra hendes mand, der sidder i kørestol, og en betagelse af herregårdsskytten Mellors, der vil stå uden for samfundet og leve i pagt med naturen. Ham vælger Lady Chatterley, selvom det indebærer tab af både social og økonomisk position. Bogen vakte voldsom forargelse på grund af sine detaljerede skildringer af kønsakten.

Dekameron af Giovanni Boccacio
Giovanni Boccaccio forener kærlighed og erotik, købmandsskab og begær, dyder og laster i denne novellesamling, som betragtes som klassiker og et hovedværk i middelalderens og renæssancens litteratur.

Jeg æder mig selv som lyng af Olga Ravn
Olga Ravns digtsamling fra 2012 kredser om pigesindet, kvinden, kroppen og alt det, der følger med at bo i en kvindekrop, der på en og samme tid er både helt privat og meget offentlig.

Lolita af Vladimir Nabokov
Den omdiskuterede roman, som første gang blev udgivet i 1957 på dansk, handler om en voksens mands besættelse af en 12-årig pige. Romanen er yderligere blevet filmatiseret to gange.

Elskeren fra Nordkina af Marguerite Duras
Beretningen om den lidenskabelige kærlighed mellem den femtenårige Marguerite Duras og en rig kineser fra Manchuriet. Romanen er skrevet som drejebog til en tænkt film om forfatterens barndom i 1920ernes Indokina, hendes kærlighed til lillebroren, duften af jorden efter regn, morens galskab - og begæret efter den kinesiske mand.

Fifty Shades og Grey af E L James
Romantriologien fra 2012, der har solgt millioner af eksemplarer i USA og England. Den handler om mødet mellem den litteraturstuderende Anastasia Steele og erhvervsmanden Christian Grey, der på flere hundrede sider udforsker hinandens seksuelle grænser.

Fanny Hill - en glædespiges erindringer af John Cleland
Udkom i 1749 og bliver betegnet som en erotisk eventyrhistorie. Fortællingen er i form af et brev fra den ældre Fanny til en anonym veninde. Hun fortæller om hvordan hun på grund af fattigdom er tvunget til at forlade sin hjemby og ender med at få arbejde på et bordel. Men inden hun mister sin uskyld flygter hun med en kunde, Charles, som hun har forelsket sig i. Efter flere måneder sammen bliver Charles uventet sendt ud af landet af sin far. Fanny indfanges på ny af en rufferske og bliver igen nødt til at have en række elskere. Til sidst møder hun Charles igen og de blev gift.