10 citater fra Yahya Hassan om skygger, integration og poesi

Poet og samfundsrevser Yahya Hassan er død. Kun 24 år gammel. Læs her 10 citater fra digterens egen mund

Digteren Yahya Hassan er død. Kun 24 år gammel.
Digteren Yahya Hassan er død. Kun 24 år gammel. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

1. Om sin første digtsamling "Yahya Hassan" til Louisiana Channel, 2013.

"Nogle af digtene er et opgør og et oprør med min opvækst. Jeg viser min utilfredshed og fortæller, hvordan det har været at vokse op. Men jeg vil ikke tage hele bogen og sige, at den er et opgør med mine forældre, eller at hele bogen er islamkritisk eller systemkritisk. Det handler om forskellige aspekter. Forskellige temaer. Der er vrede, der er glæde, der er sorg, der er humor."

2. Om hans forældres generation i Politiken, 2013.

"Jeg er fucking vred på mine forældres generation, der kom til Danmark i slutningen af 1980’erne. Den der kæmpe gruppe af flygtninge, der skulle forestille at være forældre, har totalt svigtet deres børn. Så snart vores forældre landede i Kastrup, var det, som om deres rolle som forældre hørte op. Og så kunne vi se vores fædre rådne passivt op på kontanthjælp i sofaen med fjernbetjeningen i hånden, ledsaget af en desillusioneret mor, der aldrig sagde til eller fra. Os der faldt fra på uddannelser, os der blev kriminelle, og os der blev bumser, vi blev ikke svigtet af systemet, men af vores forældre. Vi er den forældreløse generation."

3. Om hvorfor han skrev med versaler i sine digtsamlinger til Århus Stifttidende, 2013.

"For det første synes jeg, det ser godt ud rent typografisk - det var for tamt med små bogstaver. For det andet så er det jo et råb og et statement."

4. Om at der ikke er noget håb i hans anden og sidste digtsamling “Yahya Hassan 2” i Weekendavisen, 2019.

"Nej, selvfølgelig er der ikke noget håb. Jeg skriver jo om mit liv og mig selv, og det er elendighed og sorg, der er katalysatoren, 90 procent af min motor kører på pis, lort og gylle. Ufortyndet pis og lort."

5. Om dengang Ulf Pilgaard, der på daværende tidspunkt var 73 år gammel, blev verbalt overfaldet, fordi han var udklædt som Yahya Hassan i forbindelse med Cirkusrevyen til Euroman, 2014.

”Den sag fortæller fire ting. At Ulf Pilgaard er god til sit arbejde. At de her fyre ikke er særlig kvikke. At det er en dum idé at parodiere mig, hvis man ikke kan parodiere livvagterne også. Og at situationen er slem.”

6. Om hvor ofte han som barn fik bank af sin far i Deadline, 2013.

“Jeg vil sige, at det var en tre fire gange om ugen. Det kom an på hvilket humør eller hvilken periode det lige var for ham. Men der var en generel metode, hvor man lige knækkede en trælamel og så gik i gang med børnene.”

7. Om terrorristen Omar el-Hussein i Politiken, 2015.

"Han var fanget på bunden af samfundet ligesom jeg. Han var indigneret over den palæstinensiske situation og forvirret over den højreorienterede drejning i Europa."

8. Fra hans anden digtsamling "Yahya Hassan 2" (2019)

"MIN SKYGGE FORLOD MIG/ OG EN SKIKKELSE NEDFÆLDEDE SIG OVER MIG/ SENERE BLEV JEG EN KARIKATUR AF MIG SELV"

9. Om ghettoer i hans første interview i Politiken, 2013.

"Råddenskaben er overalt i ghettoerne. Se bare på, hvordan mange i underklassen opfatter velfærdsydelserne og staten. Samtidig med at voksne mænd kan recitere hele Koranen, går i moske hver dag og spiller hellige, er der ingen kvaler forbundet med at snyde og bedrage systemet – især når det handler om at få tildelt førtidspension. Den sociale råddenskab er gennemgribende."

10. Om at dø for sagen i Weekendavisen, 2019.

"Jeg vil dø for mine digte og for at kunne gå i fred for alle danskerne og alle perkerne. Og dem, der ikke fatter det, de fatter heller ikke, at min lillebror har 30 mand, og hvis jeg ringer til ham, kommer der ti biler flyvende fyldt med perkere og somaliere, og de hjælper mig. Du skal skrive, at jeg elsker min mor, og min bror og elsker min familie. Det er vigtigt at få med, at jeg elsker min familie."