140.000 bøger søger nyt hjem

I 17 år har et ægtepar i Vejrum solgt bøger til fordel for mennesker i nød. Nu rækker kræfterne ikke længere, og det store spørgsmål er: Hvad skal der ske med bøgerne – og med nødhjælpen?

Kirsten og Karsten Kelstrup har begge, lige siden de var børn, læst en masse og gør det fortsat, så snart de har en ledig stund. Nu håber de imidlertid på, at deres store ”bibliotek” i Bogladen må finde nye ejere.
Kirsten og Karsten Kelstrup har begge, lige siden de var børn, læst en masse og gør det fortsat, så snart de har en ledig stund. Nu håber de imidlertid på, at deres store ”bibliotek” i Bogladen må finde nye ejere. Foto: Bo Amtrup/Ritzau Scanpix.

Skiltet er beskedent og næsten helt skjult af en hæk.

”Bøger til salg,” står der bare.

Men er skiltet lille, er bogsamlingen til gengæld stor. Det nøjagtige antal kender ingen, men Karsten Kelstrup anslår, at der er omkring 140.000 bøger tilbage i Bogladen, der ligger ved landsbyen Vejrum på landevejen mellem Randers og Viborg.

”Engang var antallet nærmere de 200.000, så det går da den rigtige vej,” bemærker han, der også har en større samling af film og cd’er i laden.

Stod det til Karsten Kelstrup, var alle bøgerne væk, for laden er solgt sammen med det tilhørende hus, og han er sammen med sin ægtefælle Kirsten Kelstrup for en måned siden rykket ind i et lejet rækkehus i Houlkær på den nordlige side af Viborg. Sygdom gør, at der ikke længere er kræfter til at fortsætte det arbejde med at indsamle, sortere og sælge genbrugsbøger, som de begyndte på i 2004 med velgørenhed for øje. Deres nylige flytning skete i sikker forvisning om, at den enorme bogsamling var landet i nye, gode hænder. Men køberne, der havde planer om at åbne en bogcafé på Læsø, sprang fra få dage før, at de den 1. oktober skulle have overtaget bøgerne.

”Det var noget af en mavepuster,” siger Karsten Kelstrup, der nu leder med lys og lygte efter nye købere – eller allerhelst en enkelt, der vil overtage det hele på én gang.

Det, der ærgrer ham mest, er, at de 120.000 kroner, som boglageret skulle have været solgt til, altså under en krone pr. bog, nu ikke kommer afrikanske børn til gode. Det var meningen, at salgssummen skulle have været afleveret til genbrugsbutikken Futhi i Randers, der støtter børn i Swaziland, Mozambique og Malawi. Nu må Futhi nøjes med de penge, Kirsten og Karsten Kelstrup selv kan skrabe ind for de bøger, der bliver solgt inden den 1. november. Det er den endegyldige slutdato for Bogladen, og alle bøger sælges indtil da for en 10’er stykket.

Ægteparret Kelstrup har ved en tidligere lejlighed i Kristeligt Dagblad fortalt, at det, fra de var helt små børn, blev indprentet i dem, at der var mennesker ude i verden, der havde brug for deres hjælp. De deler også et barndomsminde, der handler om en ganske særlig sparebøsse. Hver for sig, Kirsten i Himmerland og Karsten i Salling, sad de hver uge på en bænk i søndagsskolen og kiggede på en grøn kasse med en sprække beregnet til at komme mønter i. Det, der først og fremmest tiltrak sig de to børns opmærksomhed dengang, var dog den figur af en brun dreng i hvid kjortel, der sad oven over sprækken. Det særlige ved ham var, at han nikkede med hovedet, hver gang nogen lagde en mønt i. Kirsten og Karsten Kelstrup har siden brugt en stor del af deres liv på at skaffe penge til mennesker i nød.

Ville give en million

”På et tidspunkt satte jeg mig for, at jeg godt kunne tænke mig at nå op på at give en million kroner til hjælpearbejde,” fortæller Karsten Kelstrup.

Han har næsten nået sit mål, for siden Bogladen åbnede, har ægteparret sendt 920.000 kroner afsted til organisationer som Åbne Døre, der hjælper forfulgte kristne, Mission Øst, der primært arbejder med nødhjælp i Asien, og organisationen Assist, der både yder akut hjælp og langsigtet udviklingsbistand til fattige, marginaliserede og svage i Asien og Afrika. Parret har også støttet et plejehjem i Israel, der var indrettet til overlevende efter holocaust, og flere andre ting. Fælles for deres økonomiske støtte til hjælpearbejde er, at de som regel går uden om de store, internationale hjælpeorganisationer. De vil helst støtte lidt mere græsrodsagtige bevægelser, hvor der ikke går alt for mange penge til administration. Og så er det en forudsætning, at organisationerne hviler på et kristent grundlag.

”Vi kan godt lide at sprede os lidt. Det handler om, hvad vi har hjerte til,” har Kirsten Kelstrup tidligere fortalt.

Hun har i flere år arbejdet som nattevagt på Klejtrup Friplejehjem, der er en del af Danske Diakonhjem. Hun arbejder i et fast skema, hvor hun er på plejehjemmet syv nætter og har fri ugen efter. Det har gennem årene givet hende tid til at være med til at sortere bøger og betjene Bogladens kunder. Og så har det givet hende tid til at læse. Helst læser hun bøger om kristne, der rejser ud i verden, men hun er også vild med krimier. Det samme er hendes mand. Også Karsten Kelstrup læser, så snart han kan se sit snit til det.

”Når vi holder ferie, læser jeg konstant. Til daglig bliver det mest til at læse bagsiden på bøgerne, men nu glæder jeg mig til at få mere tid til at læse,” siger han og tilføjer, at han læser alt muligt forskelligt. Som barn begyndte han at notere titler ned på bøger, han havde læst, og som 18-årig havde han allerede omkring tusind titler i sin notesbog.

Karsten Kelstrup er uddannet diakon og har blandt andet arbejdet med psykisk syge. For nogle år siden måtte han på grund af sygdom gå på førtidspension. Idéen med Bogladen opstod i 2004 i forbindelse med, at Kirstens far døde nogenlunde samtidig med, at parret overtog ejendommen i Vejrum med den tilhørende lade. Det betød, at de havde plads til at opbevare hans efterladte ting med henblik på at sælge dem videre.

”Der var mange bøger blandt hans ting, og da andre mennesker også begyndte at komme med deres bøger, virkede det oplagt at begynde at afsætte bøgerne til fordel for hjælpearbejde,” siger Karsten Kelstrup, der gennem årene har fået foræret bøger fra masser af mennesker, der nødigt så deres bøger gå til grunde.

Det gør ondt

I laden står de mange tusinde bøger i et velordnet gangsystem af omkring 150 genbrugsreoler og hylder, som Karsten Kelstrup gennem årene selv har sat sammen. Alle bøger er sorteret både tematisk og alfabetisk, og han ved altid, hvor han kan finde bøgerne, når nogen kommer og spørger efter en bestemt titel. Han er aldrig holdt op med at glæde sig over at kunne hjælpe kunderne med deres særlige ønsker. Hans egen private bogsamling bestod indtil for nylig af omkring 10.000 bøger, som han opbevarede i privaten. Men da han og Kirsten nu er flyttet fra 230 kvadratmeter til 87, har han været nødt til at skære samlingen ned til omkring 1500 bøger, primært kristen litteratur. Han har dog også taget en god stak bøger fra, som han mener, kan sælges via internettet.

”Det, der gør mest ondt, er, at vi i fremtiden ikke kan blive ved med at give det samme til hjælpearbejde. Den del af det har nok fået mig til at vride et par år mere ud af Bogladen, end hvad der har været godt for helbredet”, siger Karsten Kelstrup.

Det gør det ekstra svært for ham at stoppe, fordi Bogladen de senere år har haft en stigende omsætning. I 2019 lød omsætningen på 59.800, i 2020 blev den næsten fordoblet, og i år har Kirsten og Karsten Kelstrup sendt mere end 250.000 kroner til hjælepearbejde.

”Vi er gennem årene blevet mere kendte, og så tror jeg også, at folk har haft mere tid til at læse under coronapandemien,” siger Karsten Kelstrup.

Men nu er det altså uigenkaldeligt slut med Bogladen i Vejrum og hjælpearbejdet til fordel for verdens nødlidende. Med mindre der i sidste øjeblik dukker en køber op med de samme intentioner som Kirsten og Karsten Kelstrup. Den 1. november begynder Karsten at køre bøgerne væk.