Alvoren dør af grin

Bibelen virker nærmest som et tilfældigt udgangspunkt for satiren i forestillingen "Bibelen -- på kryds & tværs".  -- Foto: Team Teatret.
Bibelen virker nærmest som et tilfældigt udgangspunkt for satiren i forestillingen "Bibelen -- på kryds & tværs". -- Foto: Team Teatret.

Et tankeeksperiment: Bibelen udsat for "Ørkenens Sønner" – var det noget? Resultatet, må man formode, ville cirka være som den udgave af "Bibelen – på kryds & tværs", der (igen) slippes løs af Team Teatret i Herning i samarbejde med Vendsyssel Teater i Hjørring.

Anmelderen konstaterede fra sin velkendte ø af surhed, at forestillingen med sin blanding af løssluppen, bralrende farce og musik i høj grad var noget for publikum ved repremieren i Herning. Det har den også været i de to forudgående sæsoner, hvor den angiveligt har spillet for fulde huse. I denne omgang kan den ses på

Team Teatret indtil 26. januar, hvorefter den skal på turné.

Stykket, der er skrevet af amerikanerne Adam Long, Reed Martin og Austin Tichenor, er en lystrejse i hidsigt tempo gennem Bibelen, fra skabelsen til dommedag. I Peter Schrøders iscenesættelse er forlægget dog bearbejdet, så det fremstår med diverse hentydninger til nutidige danske forhold. Moses påstår således, at han har købt sine tavler i Jysk Sengetøjslager. Og Johannes Møllehave gøres til en samtidig med Jesus. Til tider er opsætningen ren revy – og hentyder selv til en konkret af slagsen i nogle scener, hvor forudsætningen for billedet af en heftigt cigaretrygende dame-Vorherre højt til vejrs på en trappestige tydeligvis er Ulf Pilgaard i rollen som dronning Margrethe.

Bibelen virker mest som et ret tilfældigt udgangspunkt for at ryge ud ad diverse satiriske tangenter efter devisen jo "værre", jo bedre. Plat-

heder undgås ikke, nej, de opsøger snarere. En rekord i så henseende sættes med en utilstedelig og pinlig bemærkning om Søren Krarup. En bemærkning, der udelukkende siger noget om ophavsmanden.

Ethvert tilløb til lidt alvor dør straks af grin. Er alt forudbestemt? spørges der – hvorefter der klippes til påstanden om aftalt spil hos boksepromoter Mogens Palle – og videre til en efterfølgende tur i bokseringen med Jakob og englen som nogle af kombattanterne.

De tre medvirkende, Anders Valentinus Dam, Andreas Bo Pedersen og Mikkel Schrøder Uldal – suppleret af Jørgen Leth som speaker – er grundlæggende charmerende og meget veloplagte. Og ingen tvivl om at "Bibelen – på kryds& tværs" kunne være blevet en morsom forestilling. Men det havde krævet en mindre fnisende tilgang samt en strammere og mere disciplineret. Det sidste savnes i særdeleshed hen mod slutningen, da en bevidst forsinket inddragelse af beretningen om Noahs ark involverer repræsentanter for publikum, der skal illudere nogle af dyrene. Da overgav anmelderen sig – ikke til latteren, men til den totale resignation.

**Adam Long,

Reed Martin og Austin Tichenor: Bibelen – på kryds & tværs. Oversættelse: Lasse Schmidt. Iscenesættelse: Peter Schrøder. Scenografi: Thomas Ravnsgaard. Produceret af Team Teatret. Danmarksturné fra 29. januar til 10. marts.

grymer@kristeligt-dagblad.dk