2012 bliver e-bogens gennembrud

Mens forlæggere mener, at e-bøgerne for alvor vil indtage markedet i 2012 og få sit store gennembrud, så tvivler en ekspert på, at det vil gå sådan

E-bøger kan for alvor blive hvermandseje i 2012
E-bøger kan for alvor blive hvermandseje i 2012. Foto: Jakob Boserup Denmark.

For nylig udgav en etableret forfatter som den første en roman kun i digital udgave. Det var Nis Jakob med Det forfærdelige skete den 16. juli 1968. Den blev startskuddet på et nyt år i bogbranchen, hvor de digitale bøger, e-bøgerne, vil indtage det danske bogmarked.

Det mener en række forlag.

LÆS OGSÅ: Vær velkommen til et nyt bogår

2012 bliver året, hvor e-bogen får sit store gennembrud herhjemme. Det har den allerede fået i flere andre lande, og nu kommer den også til Danmark, siger Jakob Kvist, kreativ direktør for forlaget PeoplesPress.

E-bøgerne har for længst bidt sig fast i bogmarkederne i udlandet, især i USA, hvor hver 10. amerikaner efter sigende ejer en e-bogslæser. På den internetbaserede boghandel Amazon overgår salget af e-bøger på en række titler allerede salget af papirversionen.

Herhjemme har danskerne gennem flere år tøvet med at tage imod den seneste teknologiske landvinding i bogmediet.

Forlagene har været forsigtige med at sikre et stort udbud af e-bøger, og bogbranchens aktører har ikke kunnet blive enige om priser og rettigheder. I løbet 2011 har e-bøgerne langsomt vundet danskernes hjerte, de store forlag har udgivet flere digitale udgaver af deres bøger, og nu er danskerne endelig blevet parate til at læse en bog på en skærm, lyder vurderingen.

Det skønnes, at der er blevet lagt cirka 150.000 iPads (Apples tavlecomputer, red.) under de danske juletræer i år, og det kan meget vel gå hen og forøge læsning generelt, siger Jakob Kvist.

Redaktionschef for Gyldendal Digital Karen Hertz forventer også, at 2012 bliver det store år for e-bøger.

Det nye år bliver et rigtig interessant år med et endnu større udvalg af e-bogstitler. Det har hele tiden været et spørgsmål om, hvorvidt forbrugerne er parate til at læse e-bøger, siger Karen Hertz, der forventer, at Gyldendal vil have omkring 1000 titler til salg i januar.

Bjarke Larsen følger som ansvarshavende chefredaktør for branchemagasinet BogMarkedet e-bøgernes indtog i Danmark.

Han vurderer også, at salget af e-bøger vil stige kraftigt. Men han regner ikke med en såkaldt ketchup-effekt, som man har set især i USA.

Der er stadig for få læsere af e-bøger herhjemme, til at det virkelig rykker som i udlandet, ligesom at udbuddet stadig er begrænset. Vi skal nok ind i 2013, før e-bøgerne for alvor bryder igennem, siger Bjarke Larsen.

E-bøgerne har dog allerede fået en stor indvirkning på bogmarkedet på grund af de lave priser, de sælges for, påpeger han.

E-bogspriserne bliver holdt langt nede og er dermed med til at skubbe til et generelt prisfald på bogmarkedet. Der sker altså et dobbelt prispres på bøger i øjeblikket, fordi priserne på papirbøger er blevet sat fri, og fordi folk ikke forstår, hvorfor papirbøger skal være så meget dyrere end de digitale bøger, siger Bjarke Larsen.

I dag er der flere tusinde e-bogstitler, der kan hentes til en e-bogslæser.

Det danske distributionsselskab Publizon sender hovedparten af de danske e-bøger ud til netboghandlerne og får cirka 100 nye e-bøger om ugen. Selvpublicisten har i dag omkring 7000 titler til salg.