Prøv avisen

Kulturkuffert på vej til udsatte børn

Børn fra hjem uden tradition for at læse og gå i biografen skal modtage en kuffert med bøger og film.

En teaterforestilling eller et museumsbesøg kan styrke selvværdet hos børn fra udsatte hjem og få dem til at føle, at de indgår i et fællesskab med andre.

Kulturminister Marianne Jelved (R) præsenterer tirsdag en strategiplan, der med 40 millioner kroner over de næste fire år skal bringe børn og unge, uanset baggrund, tættere på kulturlivet.

- De ville være rigtig godt, hvis alle børn mødte kunst, fra de er helt små. At lytte til en historie eller bruge sine hænder til at male med, sætter nogle følelser i gang. Det får børn til at reflektere og blive klogere, uanset deres evner eller hvilket hjem de kommer fra, siger Marianne Jelved til Ritzau.

For at hjælpe børn fra hjem uden kulturelle traditioner er det planen med 4,5 millioner kroner at uddele "Kulturkufferter" i belastede boligområder, daginstitutioner og skoler.

Kufferterne skal pakkes i et samarbejde mellem Det Danske Filminstitut, Kulturstyrelsen og kommunerne, og de skal indeholde bøger, film samt et lokalt kulturpas med tilbud om at deltage i kulturelle aktiviteter.

Kufferterne er inspireret af projektet "Bogstart", hvor bibliotekarer i en række kommuner fire gange, indtil barnet fylder tre år, rykker ud til udsatte familie med en bogpakke.

Hos pædagogerne mødes strategien med anerkendelse.

- Det kreative har stor betydning for børns udvikling, og derfor er det glædeligt, at der nu kommer fokus på, at man ikke kun skal lære ved at høre, men også ved at arbejde med sine hænder. Det har vi længe efterlyst, siger faglig sekretær Allan Baumann.

Men i en tid med dårlige normeringer og krav om systematisk dokumentation af børnenes trivsel og læring er Bupl bekymret for, at der kan komme til at knibe med at gøre regeringens planer til virkelighed.

- Det er fint at få en kuffert, men hvis ikke der er ressourcer til at åbne den og vise, hvordan den kan bruges, så risikerer den at ende på kontoret eller nede i garderoben, siger Allan Baumann.