Krimiernes dårlige sprog siger mig ikke noget

Performancekunst fortjener mere opmærksomhed, mener digter og forfatter Mette Moestrup, der på onsdag udsender bogen ”Frit flet” sammen med to kolleger

Mette Moestrup har haft mange skelsættende kulturoplevelser. En af dem var, da Dan Turll optrådte på Hjørring Gymnasium.
Mette Moestrup har haft mange skelsættende kulturoplevelser. En af dem var, da Dan Turll optrådte på Hjørring Gymnasium. . Foto: Gyldendal.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er en roman af den fransk-algeriske forfatter Nina Bouraoui, der er oversat til svensk og hedder ”Pojkflickan”. Det er en spændende bog, som både handler om køn og om koloniale problematikker. Den er skrevet i helt enkle hovedsætninger. Kort og præcist.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Det er Sappho-fragmenterne. Sapphos digte er skrevet omkring 630 f.Kr. i Grækenland, men når man læser dem, er det, som om de blev skrevet i går. Digtene er stadig meget betagende og vedkommende, og så er de et eksempel på, at poesi kan række ud til én fra alle mulige tider og steder. Hver gang jeg læser Sappho, bliver jeg inspireret til at skrive.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

Jeg vil gerne anbefale video- og performancekunstneren Jeannette Ehlers udstilling ”Say it loud” i Nikolaj Kunsthal i København. Udstillingen handler om den danske slaverihistorie, som Jeannette Ehlers er påvirket af, fordi hun nedstammer fra mennesker, der har været slaver. Jeanette Ehlers er intelligent og æstetisk begavet, og det er en meget stærk og sanselig oplevelse at besøge udstillingen, som også er blevet forlænget til august, fordi den har været så populær.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Jeg har haft rigtig mange skelsættende kulturoplevelser. En af dem var, da Dan Turll besøgte Hjørring Gymnasium, mens jeg gik der. Jeg sad i den allertætteste cirkel omkring ham, og han læste op og fortalte og var enormt tilstedeværende. Og så havde han de sorte negle, som han var berømt for. Det var en af de få gange, hvor jeg som barn og ung så en, som skrev bøger og optrådte. Det betød meget for mig at se, at de, der har skrevet bøgerne, og-så er rigtige, levende mennesker.

I dag kommer jeg tit ud på gymnasier og læser op af mine digte, og hver gang tænker jeg på dengang, Dan Turll besøgte mit gymnasium. Jeg tænker også på, at der måske blandt publikum sidder en ligesom mig, der skriver selv og interesserer sig for litteratur, men på dette tidspunkt endnu ikke ved, at han eller hun skal være forfatter.

Hvem har du senest været til koncert med?

Det var Roskildefestivalen sidste år, hvor jeg hørte forskelligt, blandt andet den amerikanske rapper og sangskriver Azealia Banks. Hun er en virkelig god rapper, meget vital, provokerende og sej.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Performancekunst kunne godt fortjene noget mere opmærksomhed. Mange mennesker tænker på malerier, når det gælder visuel kunst, men performancekunst er en meget tidssvarende og vildt spændende kunstform, som jeg tror mange flere mennesker ville blive optaget af, hvis de kendte noget til den. Der sker meget inden for den kunstart i disse år, og performancekunst er mærkelig på den gode måde.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Der er ret mange romaner, som ikke siger mig noget. For eksempel fortællende romaner og krimier, hvor sproget ikke er særlig godt, hvor sætningerne er kedelige, og sproglige billeder bliver blandet sammen.