Idealist eller terrorist?

Dokumentarfilmen ”Våbensmuglingen” om den terrorsigtede Niels Holck er spændende som en spillefilm

Her ses Niels Holck forlade Østre Landsret i juli 2011.
Her ses Niels Holck forlade Østre Landsret i juli 2011. . Foto: Scanpix.

En decembernat i 1995 fløj en flyvemaskine ind over indisk område i Vestbengalen og nedkastede fire tons våben, der var bestemt for en oprørsbevægelse, der kæmpede mod den stedlige lokalregering. Om bord i flyvemaskinen var danskeren Kim P. Davy og englænderen Peter Bleach.

Kim P. Davy er bedre kendt som Niels Holck, og han organiserede nedkastningen. Bleach havde som våbenhandler skaffet våbnene. De to mænd havde forskellige motiver til at være med på flyveturen. Niels Holck havde siden 1980erne været engageret i nogle udviklingsprojekter i området. Han havde set, hvordan den lokale kommunistiske regering udførte et terrorregime.

Selv siger han i filmen, at Vietnamkrigen gav ham dårlig samvittighed over at være hvid. Derfor arbejdede han med diverse aktiviteter for at skaffe midler til de projekter, som bevægelsen Ananda Marga udførte. Da fire af dens ledere blev tortureret og dræbt af den lokale regering, besluttede Holck at være med til at bevæbne bevægelsens vagter med våben. Er Holck idealist eller terrorist?

Holck kontaktede våbenhandleren Peter Bleach i England. Denne viser sig også at være ”informer” for den britiske efterretningstjeneste MI5, som mange vil genkende fra diverse spionserier i tv. Derfor var den britiske regering helt klar over, at nedkastningen skulle ske.

Bleach regnede med, at den britiske regering ville informere den indiske regering om sagen, så Holck kunne blive arresteret, når de mellemlandede i det vestlige Indien på vej til Vestbengalen, der ligger i det østlige Indien.

De to mænd havde altså forskellige dagsordener. Missionen går imidlertid galt. Bleach idømmes livsvarigt fængsel og kommer til at sidde otte år i et forfærdeligt indisk fængsel, inden den britiske regering gør noget, mens Holck flygter og kommer tilbage til Danmark. Hvad i alverden er op og ned i den spegede sag?

Den indiske regering ønsker gennem årene at få Holck udleveret til retsforfølgelse i Indien, men justitsminister Lene Espersen (K) afslår i 2002, men i 2010 giver justitsminister Lars Barfod (K) efter for presset, og Holck arresteres. Byretten og senere landsretten underkender dog Justitsministeriet. Holck skal ikke udleveres, fordi Indien ikke har underskrevet Konventionen mod totur. Holck kan ikke sikres mod overgreb. Herefter bryder der en diplomatisk krise ud mellem Indien og Danmark.

Filmen er virkelig spændende. Der er lange scener, hvor det er skuespillere, der levendegør historien, og ind imellem ses de virkelige personer som sig selv, men det er, som om spændingsniveauet tager magten over fordybelsen.

Jeg savnede at komme tættere på Holcks person. Hvad tænker han om terror? Ikke-vold? Vi er dog i Gandhis land. Hvorfor ikke bruge det demokrati, der er i Indien? Det er fint, at filmen slutter med at nævne, hvilke ministre og ministerier, der ikke har villet deltage i filmen. Man kan undre sig over den megen tys-tys, men det er jo blevet så moderne.