Biblioteker får stadig mere strik og it-kurser

Der er flere arrangementer og kurser i eksempelvis slægtsforskning på landets biblioteker, viser ny undersøgelse fra Kulturstyrelsen

Der sker meget andet end lån af bøger på landets biblioteker. I 2013 var der 16.500 arrangementer som teater og forfattersamtaler.
Der sker meget andet end lån af bøger på landets biblioteker. I 2013 var der 16.500 arrangementer som teater og forfattersamtaler. . Foto: Scanpix.

I gennemsnit går hver dansker går på et folkebibliotek seks gange årligt. Det viser nye bibliotekstal fra Kulturstyrelsen.

Siden 2009 har styrelsen indsamlet tal fra landets biblioteker, og det såkaldte årlige BiblioteksBarometeret giver et indtryk af besøgstal og tilbud blandt bøgerne. Den nye undersøgelse for 2013 viser, at bibliotekerne fik besøg af mere end 36 millioner mennesker det år. Tallet har siden 2009 svinget mellem 36 og 36,5 millioner og ligger dermed ret stabilt. Ifølge kulturvaneundersøgelsen fra 2012 siger mere end hver femte dansker, at de aldrig bruger et bibliotek, men det ændrer altså ikke på, at bibliotekerne fortsat er landets mest besøgte kulturinstitution.

Årets barometer afslører desuden, at folkebibliotekerne i stigende grad lægger vægt på at være et inspirerende mødested og frirum for borgerne ved siden af de klassiske bogudlån. I 2013 var der 16.500 arrangementer på bibliotekerne, som for eksempel teater og forfatterarrangementer. Det er en stigning på næsten 2000 arrangementer. I hele 55 kommuner lægger bibliotekerne i dag lokaler til strikkeklubber, og antallet af læseklubber stiger også markant.

De mange tilbud er noget, bibliotekerne arbejder på at gøre mere opmærksom på, fortæller Tine Vind, kontorchef i Kulturstyrelsen.

”Bibliotekerne kan og vil meget andet end at have bogsamlinger. Mange danskere får selv fat i bøger i dag på nettet, så det er samværet på biblioteket, der skal trække. En undersøgelse fra sidste år viste, at mange borgere ikke kendte til bibliotekernes tilbud. Det har man gjort en indsats for at ændre, og den indsats bærer frugt, kan vi se,” siger Tine Vind.

Bibliotekerne spiller også en vigtig rolle i at forberede danskerne på at blive digitale borgere fra den 1. november, hvor al offentlig post bliver elektronisk. To ud af tre biblioteker har i dag en it-café, hvor borgerne én eller flere gange om ugen kan komme forbi og få hjælp til deres digitale problemer. Samtidig har brugerundervisning været i vækst over en årrække, og i 2013 gennemførte i alt 89 kommuner kurser i offentlig digital selvbetjening hos borger.dk, NemID og Skat.

Antallet af kursuslektioner er steget til godt 10.000 i 2013 mod 7500 i 2012. Det gælder ud over kurser i it-problemer især slægtsforskning.

I dag kan man mange steder gå på biblioteket for at få kontakt til det offentlige og hjælp til udstedelse af pas og oprettelse af NemID. Kombinationen af borgerservice og biblioteker bliver mere og mere almindelig, og to ud af tre biblioteker tilbød i større eller mindre omfang borgerservice på biblioteket i 2013.