Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Bøger

Alle piger er forskellige

Julie Schlüter Valentin: Klar Parat Pubertet - for tweenpiger i puberteten. 100 sider. 169,95 kroner. Carlsen. Foto: Carlsen

Fakta og frydefuld frimodighed til piger i puberteten

Når det kommer til at beskrive den forvandlingsproces, der er i gang i en pige op til puberteten, vil jeg stadig på det mest ivrigt sommerfugleflaksende anbefale den bog, der tidligere på året blev tildelt Kulturministeriets Illustratorpris: Anette Herzog og Katrine Clantes grafiske roman ”Pssst!”

Men der er jo forskel på piger, og skal det hellere være en opslagsbog med fornuftig fakta om de forandringer i både krop og følelsesliv, der kan komme allerede i 8-12-årsalderen, er det ”Klar Parat Pubertet for tweenpiger i puberteten”, man skal have fat i.

Begrebet tween er dannet ved at forbinde de engelske ord between og teen til en betegnelse for den alder, der ligger imellem barndom og ungdom. Det er dem, bogen er skrevet til med tiltalen 'du', der virker medvidende og fortrolig, uden at det bliver for meget af det gode.

I det hele taget balancerer bogen som en kompetent sundhedsplejerske imellem det forstående og det opdragende, mens der i korte afsnit fortælles om alt fra vækstkurver og veninder til sociale medier og den signalforvirring, der kan opstå, når en pige ser ældre ud, end hun i virkeligheden er.

Citaterne fra piger på samme alder med emnefelter som ”Av mine bryster”, ”Min første menstruation” og ”Drenge gider ikke være kærester” er gode som afveksling og til identifikation hvis den pige, der læser bogen, ellers synes, at hun har det på samme måde.

For selvom det under-streges, at alle piger er forskellige, kommer bogen alligevel til at henvende sig til en bestemt type pige, når der for eksempel under overskriften ”Lykkelig og lodden” alligevel ligger en forventning om, at håret skal fjernes igen, når ”behåringen bliver så kraftig, at du vælger at gøre noget ved det”, eller når der står, at det ”kan være dejligt at dagdrømme om det perfekte, smukke parforhold, du engang skal have”, og det hele samtidig er sat op med små hjerter, stjerner og pastelfarver. Det vil ikke være alle piger, der kan genkende sig selv her.

Hvis læseren synes, at det bliver lidt for pænt og piget og er hun blevet 13-17 år vil Bobolina være et herligt bekendtskab. Hun er hovedperson i Lilja Scherfigs frydefuldt frimodige roman om pigen i Cirkus Romanze, der skal lære at svæve og kommer til det! Bobolina er ”længselsfuldt indadvendt”, hun spiser tre romkugler ad gangen og har en hemmelig tirsdagsleg med kusine Solvej.

Det hele er tåkrummende skønt beskrevet af Bobolina selv, der har ordet i romanen og bruger det, så det er en lyst, og man får nye udtryk med sig som ”utæmmet puddelpower”, ”fritgående vilde hjerter” for ikke at tale om en sætning så ung som ”Jeg måtte sætte livet på spil, hvis den her verden nogensinde skulle blive bare lidt fri”.

Det er en bog fuld af forelskelse og fantasier og et enkelt godt råd er der også blevet plads til: ”Rigtige piger trækker ikke maven ind”.

Det er hermed givet videre, Bobolina.

Lilja Scherfig. Bobolina. 224 sider. 149,95 kroner. Gyldendal. Foto: Gyldendal

Powered by Riidr Bøger | Mere om 'Klar parat pubertet - for tweenpiger i puberteten (Prøve)' som e-bog

Powered by Riidr Bøger | Mere om 'Bobolina (Prøve)' som e-bog