Festival i folkemusikkens ånd

For femte gang holdes der i denne weekend Fanø Free Folk Festival i Sønderho på Fanø

Festival i folkemusikkens ånd

Med plads til blot 150 gæster og med beliggenhed i landsbyen Sønderho på Fanø byder Fanø Free Folk Festival fra i morgen og for femte år i træk velkommen til tre dages festival med folkemusikken som omdrejningspunkt. Med 150 billetter udbudt til salg må Fanø Free Folk siges af være en af Danmarks absolut mindste danske festivaler.

Alligevel har festivalen siden den spæde begyndelse i 2010 formået at høste rosende omtale i både danske og flere udenlandske medier. Festivalen blev sat i værks tilbage i 2010, da en gruppe skribenter bag musikmagasinet Geiger og lokale folkemusik-entusiaster fra Sønderho gik sammen om at skabe en festival, der skulle give plads til folkemusikken i passende rammer på Fanø, hvor der er en stadigt levende tradition for at dyrke folkemusikken.

”Det kom måske lidt bag på os, da vi først begyndte med at arrangere festivalen, at der viste sig at være så stor interesse for det. Folk spørger os ofte, om festivalen er ved at blive en fast tradition, men foreløbigt tager det lidt fra år til år,” siger festivalleder Rasmus Steffensen.

Han fortæller, at der stadig ikke er nogen, der tjener penge på festivalen, hvilket heller ikke er meningen. Men i modsætning til de første år, hvor de fleste navne spillede helt eller nærmest gratis, er festivalen nu blevet i stand til også at hente større udenlandske navne, som kan findes på årets program.

Rasmus Steffensen peger på, at folkemusikken i dag generelt nyder langt større opmærksomhed end for fem år siden, da festivallen begyndte. Arrangørerne har dog ingen planer om at ride med på folk-bølgen, der ruller over landet i disse år, og udvide festivalen yderligere i fremtiden:

”Det er helt klart et meget bevidst valg at holde festivalen i denne størrelse, og det er måske også på en måde ganske meget i folkemusikkens ånd, hvor man præsenterer musikken i en ramme, uden stor distance mellem publikum og de optrædende, og at det fungerer sådan i de mindre rammer, er noget af det, som er med til at gøre festivalen til noget særligt,” siger han.

Arrangørerne af festivalen regner med, at størstedelen af gæsterne over weekenden vil komme udefra, men også at der ligesom forrige år vil være deltagende fra lokalområdet og turister, der i forvejen gæster øen over sommeren. Alt i alt regner man med inklusive frivillige medhjælpere og musikere at omkring 200 mennesker vil besøge festivalen i weekenden.

Blandt de udenlandske navne på festivalen er den amerikanske trio Powerdove, som ledes af Annie Lewandowski, der tidligere blandt andet har arbejdet med improvisation-legenden Fred Frith og spillet med bandet The Curtains samt et nyt samarbejde mellem engelske Daniel Merrill og egyptiske Ayman Asfour.