Israelske kunstnere under angreb

På sociale medier bliver israelske kunstnere, der er modstandere af krigen, udsat for hadefuld kritik

Shira Geffen, israelsk filminstruktør, er blevet udsat for hadefulde beskeder på sociale medier.
Shira Geffen, israelsk filminstruktør, er blevet udsat for hadefulde beskeder på sociale medier. Foto: Alamy.

En række israelske kunstnere har de seneste dage modtaget beskeder fra landsmænd, der ikke er specielt rosende. Og kritikken er ikke rettet mod deres kunst, men deres holdning til den igangværende krig mellem Israel og Gaza.

Sangere, skuespillere og instruktører, der har udtrykt sympati for de palæstinensiske ofre i de israelske angreb, provokerer tilsyneladende mange israelere. Kunstnerne har på forskelig vis udtalt sig kritisk om konfliktens konsekvenser og sympati for ofrene på begge sider og mødes med grov kritik fra både almindelige israelske borgere og politikere. Det skriver det israelske dagblad Haaretz.

Kritikken mod dem kommer især på sociale medier, hvor de blandt andet bliver kaldt ”en skændsel for staten Israel”.

En af de israelske kunstnere, der har modtaget trusler fra andre israelere, er komiker og skuespiller Orna Banai, der har udtrykt sorg over civile dødsfald på begge sider og er imod krigen. Forleden dukkede en falsk hebraisk profil med hende op på Facebook med titlen ”Orna Banai og anti-israelske kunstnere til Gaza” med en sværtende tilføjelse om landsmanden.

I sidste weekend var der filmfestival i Jerusalem, hvor en række instruktører i et brev opfordrede til at standse krigshandlingerne. Ved visning af instruktør Shira Geffens film under festivalen blev der læst navne op på fire palæstinensiske børn, der blev dræbt på en strand af israelske bomber.

Til hændelsen svarede landets kulturminister, Limor Livnat, i et Facebook-indlæg, at instruktørerne er ”en skændsel for staten Israel”.

Andre israelere har udtrykt deres vrede over landsmændenes medfølelse for palæstinenserne med sætninger som: ”Fortjener sådan en kvinde den israelske hærs beskyttelse, mens hun sover?”.

Shira Geffen svarer på angrebene på sin profil på Facebook: ”At det faktum, at jeg udtrykker min sympati for fire døde børn, kan føre til så hadefulde og voldsomme reaktioner, viser, hvor lavt vores samfund er sunket.”

Under tidligere optrappede konflikter i området, der har betydet ofre på begge sider, har israelske kunstnere også udtalt sig kritisk og er også da blevet betragtet som forrædere.