Prins Joachim åbnede nyt krigsmuseum

Enhver sønderjyde kender ”Den store Krig”, der kostede 5333 sønderjyske soldater livet. For mange andre danskere er Første Verdenskrig dog blevet ”den glemte krig”. Men i går åbnede Prins Joachim et nyt museum i Greve, der skal holde historien i live

Prins Joachim måtte i går tage en pigtrådssaks i brug for at genåbne Mosede Fort, der nu er restaureret og åbnet som museum. Tryk på pilen for at se flere billeder.
Prins Joachim måtte i går tage en pigtrådssaks i brug for at genåbne Mosede Fort, der nu er restaureret og åbnet som museum. Tryk på pilen for at se flere billeder. Foto: Paw Gissel.

To store, sorte kanoner er det første, der kommer til syne foran Mosede Fort i Greve, der er bevogtet af uniformerede artillerister.

Den ene kanon er en skinkanon lavet af træ og tagpap, men malet som en rigtig kanon for at snyde eventuelle overflyvende fjender. Under Første Verdenskrig var kanonerne en del af ”Tunestillingen”, der er en 22 kilometer lang forsvarslinje, der gik fra Køge Bugt til Roskilde Fjord.

For bare halvandet år tilbage var fortets vægge ødelagt af vand og lignede langtfra noget, der kunne blive et supermoderne museum. Men i går blev fortet, 100 år efter Første Verdenskrigs udbrud, genåbnet for offentligheden med udstillingen ”På kanten af krig neutralitet mellem krig og velfærd”. Og det var ikke hvem som helst, der stod for åbningen af det nye museum.

Den lille brostensvej var derfor indrammet af mennesker, som forventningsfuldt ventede på æresgæsten, prins Joachim.

”I disse dage og nu kan der ikke være flere, der er i tvivl om det er det 100 år siden, at Første Verdenskrig brød ud. 100-året markeres i hele Europa, i hele verden og selvfølgelig også her i landet. 100 år er lang tid. Den store krig er ude af mands minde. Til næste år markeres 70-året for Danmarks befrielse efter Anden Verdenskrig. Det er et helt andet jubilæum. For mange danskere husker både besættelsen og befrielsen. Men Første Verdenskrig er blevet fjern. Og der er alligevel noget bekendt ved den. For krigen varslede en ny tid,” sagde Prinsen og pegede på, hvordan den nye teknologi under Første Verdenskrig pludselig gjorde det muligt at bruge flyvemaskiner og ubåde i krigen, der kom til at ændre verden for altid.

”Første Verdenskrig satte sine spor i danskerne og kom dermed til at præge vores fælles historie. Det glæder mig derfor at være med til at indvie et museum, som holder mindet om netop den væsentlige del af historien i hævd. Og med disse ord er det vist blevet tid til at klippe pigtråden,” sagde prins Joachim med en pigtrådssaks i hånden og erklærede det gennemrenoverede fort for åbent, inden et lokalt horn-orkester kvitterede med ”Champagnegaloppen”.

Det første spadestik til Mosede Fort blev dog allerede taget i 1913, og det stod færdigt i juli 1916.

Fortet var fuldt bemandet og med til at forsvare Danmarks neutralitet under Første Verdenskrig. Dets kasematbygning er blevet restaureret af Greve Kommune og forskellige sponsorer op til genåbningen som museum i går. Og det er der behov for.

For hvis man ser bort fra Sønderjylland, hvor enhver stadig kender ”Den store Krig”, der kostede 5333 sønderjyske soldater livet, fordi Sønderjylland dengang var tysk, så er Første Verdenskrig for mange danskere blevet fjern, som prins Joachim sagde i sin tale, mener muse-umschef Henriette Buus.

”Første Verdenskrig er blevet overskygget af Anden Verdenskrig. Vi har ikke noget museum, der fortæller Første Verdenskrigs historie. Men Danmark blev forandret for altid. Det prægede velfærdsstatens udvikling, men der skete også en tilvænning i forhold til, at det var første gang, at den danske neutralitet skulle stå sin prøve. Og hvis du spørger mig, kan vi heller ikke undvære historien om Første Verdenskrig, hvis vi skal forstå verdenssamfundet i dag”.

At bevæge sig ind i museet er altså også at bevæge sig ind i historien om danskerne og danskernes forhold til resten af verden.

Inde i kasemattenbuldrer og brager lyden af kanoner ud af et surround-system med dramatiske videoklip på væggene. Pludselig er der også en gammel vægtelefon, der ringer. I røret får man meddelt, at krigen er brudt ud, og at tyskerne pådutter Danmark et ultimatum om at lægge miner ud i Storebælt.

”Vi har valgt at gøre brug af flere elementer end bare læsningen. Vi vil gerne aktivere vores gæster. Man skal have mulighed for at se, sanse og røre historien gennem lyd, billeder og rekvisitter,” forklarer Henriette Buus.

Den ringende telefoner et gennemgående element i samtlige rum i fortet, hvor der engang boede 100 soldater i kasematten. Der bliver fortalt mange historier fra krigens tid om, hvordan stat, erhvervsliv og befolkning sammen bidrog til at holde Danmark neutralt. Og Greves borgmester, Pernille Beckmann (V), håber også, at museet både vil tiltrække turister til kommunen og blive et læringscenter for nye generationer:

”Vi får sat Greve på landkortet på en positiv måde, og så får vi beriget vores kulturarv med noget historie, så denne ikke bare bliver glemt. Tværtimod. Vi får mindet vores skolebørn om, hvorfor vi i dag har det samfund, vi har,” siger hun, inden hun forsvinder ind i kasematterne sammen med prinsen.

Prins Joachim var omgivet af uniformerede artillerister.
Prins Joachim var omgivet af uniformerede artillerister. Foto: Paw Gissel
Museets første udstilling hedder "På kanten af krig - neutralitet mellem krig og velfærd."
Museets første udstilling hedder "På kanten af krig - neutralitet mellem krig og velfærd." Foto: Paw Gissel
På udstillingen kan man se alt fra gamle aviser og landkort til moderne museumsvideoer
På udstillingen kan man se alt fra gamle aviser og landkort til moderne museumsvideoer Foto: Paw Gissel
Prins Joachim var omgivet af uniformerede artillerister. Tryk på pilen for at se flere billeder.
Prins Joachim var omgivet af uniformerede artillerister. Tryk på pilen for at se flere billeder. Foto: Paw Gissel
Museet viser Danmark under Første Verdenskrig med udstillingen ”På kanten af krig neutralitet mellem krig og velfærd”. Her kan ses alt fra gamle aviser og landkort til moderne museumsvideoer. Tryk på pilen for at se flere billeder.
Museet viser Danmark under Første Verdenskrig med udstillingen ”På kanten af krig neutralitet mellem krig og velfærd”. Her kan ses alt fra gamle aviser og landkort til moderne museumsvideoer. Tryk på pilen for at se flere billeder. Foto: Paw Gissel
Inde fra museet.
Inde fra museet. Foto: Paw Gissel