Inkarnationen af livglæde mistede gnisten

Robin Williams fik både publikum til at grine og græde i sin lange filmkarriere. Den 63-årige amerikanske komiker og skuespiller var kendt for sine stærke improvisationer, som ramte publikum og blev til latterkramper

Robin Willams blev blandt andet kendt og elsket for sine roller i ”Goodmorning, Vietnam”, ”Døde Poeters Klub” og ”Good Will Hunting”. Fotos: Scanpix.
Robin Willams blev blandt andet kendt og elsket for sine roller i ”Goodmorning, Vietnam”, ”Døde Poeters Klub” og ”Good Will Hunting”. Fotos: Scanpix.

Han blev set som inkarnationen af livsglæde og lærte folk at sige ”Carpe Diem” (grib dagen) i sin udødelige rolle som inspirerende lærer i ”Døde Poeters Klub”. Men nu er han her ikke mere. Robin Williams blev i mandags fundet død i sit hjem i Tiburon i det nordlige Californien.

Den 63-årige amerikanske komiker og skuespiller var kendt for sine stærke improvisationer, som ramte publikum og blev til latterkramper.

Han kom for første gang på amerikanernes læber, da han i 1970'erne gik på scenen med skøre standupforestillinger og indtog tv-skærmen i sin rolle som det mærkværdige rumvæsen Mork fra planeten Ork.

Siden voksede han sig voldsomt populær i løbet af sin karriere, der strakte sig over mere end tre årtier.

Robin Williams blev regnet for at være en af USA's sjoveste komikere, men han var meget mere end det. Med film som ”Døde Poeters Klub” og ”Good Will Hunting” har han rørt mange mennesker med sit enorme talent, der, som den amerikanske præsident, Barack Obama, udtrykker det, både fik os til at grine og til at græde.

Som den idérige lærer John Keating genoplivede han udtrykket Carpe Diem grib dagen. Og i 1998 blev han belønnet med en Oscar for bedste mandlige birolle i filmen ”Good Will Hunting”. Her optræder han i rollen som psykologen Sean Maguire, en Vietnam-veteran, som er i sorg over at have mistet sin kone og får til opgave at rådgive det unge matematiske geni Will Hunting.

Rollen i filmen afslørede en mere skrøbelig side af den prisbelønnede skuespiller inde bag den glade komikerfacade. Robin Williams kæmpede ifølge flere medier i mange år med misbrug af både alkohol og hårde rusmidler, men var i en 20-årig periode fuldstændig fri af sit misbrug.

”Det var, fordi jeg arbejdede så meget, og så tænkte jeg: 'Hvad fanden, måske vil det hjælpe at tage en drink?'. Det var det værste at gøre,” fortalte han i et interview med den britiske avis The Guardian i 2010.

I de sidste ti år af sit liv gik Robin Williams regelmæssigt til møder hos Anonyme Alkoholikere. Efter en hjerteoperation i 2009 sagde han til sin lokale avis ”The San Francisco Chronicle”:

”Det er underligt at tænke på, at man har været skåret helt åben, men er i live. Big time. Det får virkelig én til at sætte pris på de små ting for eksempel at trække vejret. Man indser, at livet kan være kort. Nu varer det lidt længere med de nye dele, og man tænker 'det er dit vindue. Hvad vil du gøre med det?'”.

I interviews med amerikanske medier havde Robin Williams givet udtryk for, at han havde fundet fred i sit liv, men skuespillerens agent forklarede i en pressemeddelse, at Williams på det seneste havde kæmpet med en svær depression.

Tilbage står en perlerække af anmelderroste film med Williams på rollelisten. ”Døde Poeters Klub”, ”Goodmorning Vietnam” og ”Jumanji” er bare tre af dem. Med Robin Williams' død slutter en lang og glorværdig skuespillerkarriere, men det er endnu ikke helt forbi alligevel. Den Oscar-vindende skuespiller medvirker nemlig ifølge filmdatabasen IMDB i hele tre film, som er færdigindspillet, men som endnu ikke har haft premiere.

Robin Williams efterlader sig sin kone og tre børn fra to tidligere ægteskaber.

Good Morning, Vietnam  (1987) Robin Williams   Sein langgezogenens "Gooooooood morning, Vietnammmm" wird zu seinem Markenzeichen. Regie: Barry Levinson ,
Good Morning, Vietnam (1987) Robin Williams Sein langgezogenens "Gooooooood morning, Vietnammmm" wird zu seinem Markenzeichen. Regie: Barry Levinson ,
Good Will Hunting (1997) Matt Damon, Robin Williams *Filmstill - Editorial Use Only* CAP/NFS Supplied by Capital Pictures
Good Will Hunting (1997) Matt Damon, Robin Williams *Filmstill - Editorial Use Only* CAP/NFS Supplied by Capital Pictures