Intim litteraturfestival i verdensklasse

”Museet med det mærkelige navn” kalder den amerikanske forfatter Joyce Carol Oates det danske kunstmuseum Louisiana. Hun er blandt 44 forfattere, der deltager i ”Louisiana Literature 2014”

44 danske og udenlandske forfattere gæster ”Louisiana Literature” i næste uge, heriblandt Margaret Atwood.

Herta Müller, Joyce Carol Oates, Lydia Davis og Margaret Atwood er bare fire forfatternavne i Nobelprisklassen, som det er lykkedes Kunstmuseet Louisiana at tiltrække til ”Louisiana Literature 2014”.

Det er femte år i træk, at museet afholder en ambitiøs festival for skønlitteratur, og i år deltager 44 forfattere, fortæller festivalchef Christian Lund.

”Da vi skrev invitations-breve rundt til forfatterne vedrørende den første festival i 2010, kendte ingen af gode grunde til festivalen, men nu har vi fået et ry, så selv meget store navne allerede har hørt godt om os, når vi henvender os,” siger Christian Lund, der dog for eksempel først så den store amerikanske forfatter Joyce Carol Oates' accept af hans invitation, da hun spurgte sine 110.000 fans på det sociale medie Twitter, hvad man skal se, hvis man skal til Danmark, for hun skulle optræde på ”museet med det mærkelige navn Louisiana”.

Fra torsdag til søndag vil kunstmuseet, der samtidig åbner en stor udstilling med Olafur Eliassons kunst, præsentere et tæt program af danske og udenlandske forfattere, der læser op, bliver interviewet på scener og taler med hinanden.

”Det er dér magien opstår. For man kan aldrig vide, hvordan forfattere og publikum reagerer på hinanden, når det skrevne ord bliver omsat til en live-situation, men flere af de udenlandske forfattere har sagt, at vores publikum er særligt engagerede og lyttende, og det smitter selvfølgelig af på forfatterne,” siger festivalchefen, der regner med, at der ligesom sidste år vil komme omkring 8000 litteraturglade gæster i løbet af festivalen.

Museet har altid tiltrukket kunstnere fra hele verden, men Louisiana har faktisk også en lang tradition for at tiltrække forfattere. Og det er ikke så underligt, forklarer Christian Lund.

For museets pengestærke stifter, Knud W. Jensen, var selv venner med en række af tidens største danske forfattere som Karen Blixen, Thorkild Bjørnvig og Ole Wivel, ligesom han også satte sine penge i Wivels forlag og senere Gyldendal.

Og siden er en lang række udenlandske forfattere kommet på museet, der ofte har forfattere til live-arrangementer om aftenen. Men nu er Louisianas litteraturfestival i sig selv ved at blive en institution.

”Jeg tror, at mange sætter pris på, at vi fejrer litteraturen med stort L. Louisiana Literature er ikke en markedsplads for bogen på samme måde som Bogforum. Vi hylder litteraturen og giver forfatterne plads til længere samtaler med oplæsning, fordi vi virkeligt gerne vil slå et slag for den litterære kvalitet,” siger han og tilføjer:

”Jeg synes, noget af det smukkeste ved festivalen er, at vi giver folk noget, som de ikke var klar over, at de manglede. På den måde har vi også sammensat festivalen i Louisianas ånd, der altid har lavet udstillinger efter det såkaldte sauna-princip med varme og kolde udstillinger ved siden af hinanden. Her præsenterer vi også store navne sammen med mindre kendte navne, og hvad der viser sig at blive de største oplevelser, ved man ikke altid på forhånd. Festival-gæsterne bliver inspireret af det, de oplever, og de får fornyet deres læselyst. Det kunne vi også se på bogsalget sidste år, hvor vi solgte 1500 af de medvirkende forfatteres bøger under festivalen, fordi folk simpelthen havde lyst til at læse videre, når de kom hjem.”