Kulturmødet på Mors har oprustet til hed debat

Debattører imødeser med glæde en debat om kvalitet og alt det, der ikke kan måles og vejes. Forfatter glæder sig mest over de kulturelle arrangementer, der følger med i den kommende uge

6000 mennesker besøgte sidste år Kulturmødet på Mors. Arrangørerne håber i år på dobbelt så mange. Arkiv
6000 mennesker besøgte sidste år Kulturmødet på Mors. Arrangørerne håber i år på dobbelt så mange. Arkiv. Foto: Scanpix.

Kultur og dannelse skal tilbage i livets og samfundets centrum. Det mener arrangørerne bag Kulturmødet Mors. Og de gør deres til, at det kommer til at ske.

De har varmet godt og grundigt op til arrangementet i Nykøbing Mors, som i den kommende uge gennemføres for anden gang. 20 steder i Danmark har der været optaktsarrangementer, og også danske institutioner i Berlin, Rom, Paris og Bruxelles har haft besøg af projektledelsen bag Kulturmødet.

Formålet har været at indsamle viden om, hvad det er for en kulturdebat, der optager danskerne, og ud fra de erfaringer er et omfattende program blevet lagt. Ikke færre end 40 debatter og tre gange så mange kulturelle arrangementer vil fylde de 48 timer, Kulturmødet varer.

”Vi har firdoblet antallet af debatter i forhold til sidste år, og samtidig har vi valgt at gøre emnerne mere spidsvinklede.”

Det siger Claus Svenstrup, der til daglig er specialkonsulent i Region Nordjylland, men i denne tid først og fremmest er en del af projektledelsen på Kulturmødet Mors.

Han kan berette om ”myriader af gule sedler” fra de mange optaktsmøder, der nu er samlet til debatemner som eksempelvis: Teatrets dilemmaer, lokalsamfundenes kulturelle drivkraft, de unges kultur og dens organisering, den klassiske musiks overlevelse, og hvilken kunst vi vil have i det offentlige rum?

Det hele kickstartes med en åbningsdebat mellem kulturminister Marianne Jelved (R) og musikeren Thomas Blachman.

De udfordres foruden af publikum også af blandt andre chefredaktør på Fyns Amts Avis Troels Mylenberg og teolog Sørine Gotfredsen. De er begge positivt stemt over for Kulturmødet Mors som en årligt tilbagevendende begivenhed.

”Det er min oplevelse, at Kulturmødet har meget store ambitioner om at rulle kulturdebatten ud på et kvalitativt niveau. De går efter substans og indhold, det finder jeg meget klædeligt,” siger Troels Mylenberg.

”Kulturministeriet ligger allernederst på den politiske og økonomiske rangliste, og derfor ender mange kulturdebatter med at handle om økonomi og rammer. Kulturmødet vil noget andet, og det er godt,” siger han.

Sørine Gotfredsen deltog også i arrangementet sidste år. Hun mener, det er helt umuligt at konkludere på effekten af det, og er begejstret for, at Kulturmødet netop beskæftiger sig med alt det ikke-målbare.

”Idéen er så rigtig, for vi mennesker kan ikke leve af logik alene. Vi er inde i en gold periode, hvad den ikke-logiske hjernehalvdel angår. Derfor er det vigtigt med debatter, der handler om det, der bevæger os mennesker som modvægt til al nyttetænkningen,” siger hun.

Kulturmødet Mors lægger vægt på at være nationalt og ikke lokalt, men ifølge både Mylenberg og Gotfredsen er det en selvstændig pointe, at det netop ligger uden for København og de andre store, danske byer.

”Alene køreturen til Mors er en berigelse, fordi den minder os om Danmarks mangfoldighed,” siger Sørine Gotfredsen.For Troels Mylenberg er placeringen på Mors med til at punktere mange danskeres holdning om, at alt, hvad der er interessant, foregår i København.Debatarrangementerne repræsenterer det, som kaldes Kulturmødet Samtale, mens den kunst og kultur, der omgiver mødet kaldes Kulturmødet Oplevelse.

Oplevelserne er det væsentligste ved Kulturmødet for forfatteren Knud Sørensen, der har boet det meste af sit liv i Nykøbing Mors.

”Naturligvis betyder debatterne noget, hvis de formår at påvise kulturens betydning for samfundslivet og for den enkeltes hverdag. Men for mig er det vigtigste alle de mange kulturelle aktiviteter, der finder sted i tilknytning til mødet, og som netop ved deres mangfoldighed udtrykker vores kultur,” siger han.

Med til de mere unikke oplevelser hører et projekt, som arrangørerne kalder KulturVejen. Idéen er at omdanne en almindelig villavej, der går fra Musikværket i Nykøbing, hvor de fleste debatter foregår, ned til Limfjorden. På den vej er det idéen at nedbryde de traditionelle barrierer mellem politikere og folk og mellem institutioner og besøgende. Hvad sker der eksempelvis, når et helt almindeligt hjem fyldes med værker af Danmarks bedste billedkunstnere? Eller når kulturministeren kommer forbi til ”samtaler ved kakkelbordet”. Ja, det vil vise sig, når Kulturmødet Mors bogstaveligt talt slår dørene op i næste uge.