Fængselsdømt kunstner åbner debat om ytringsfrihed i Sverige

Gadekunstneren Dan Park er blevet idømt et halvt års fængsel for med sine værker at opfordre til had mod forskellige etniske grupper. Han har før været arresteret, men denne gang lyder der kritik af myndighedernes fremfærd

Det er ikke første gang, Dan Park (i midten) arresteres, men denne gang lyder der kritiske røster mod myndighedernes fremfærd. -
Det er ikke første gang, Dan Park (i midten) arresteres, men denne gang lyder der kritiske røster mod myndighedernes fremfærd. - .

Den 5. juli åbnede galleriet Rönnquist & Rönnquist i Malmø udstillingen “Fængslende gadekunst”, men der gik ikke mere end et par minutter, fra dørene gik op, til det svenske politi troppede op, anholdt kunstneren bag og beslaglagde ni af værkerne.

Senere blev den 46-årige gadekunstner Dan Park sigtet og i torsdags dømt af retten i Malmø til et halvt års fængsel for med billederne at opfordre til had mod enkelte befolkningsgrupper. Galleristen blev idømt 150 dagbøder.

Blandt de ni værker er et billede, der viser tre sorte mænd med reb om halsen, hvor et af mændenes ansigter er erstattet med et billede af Momodu Jallow, der er politiker i det venstreorienterede Vänsterpartiet. Ved flere af de andre motiver har Dan Park lignende manipuleret virkelige menneskers ansigter ind i værkerne.

Med udstillingen åbnede Dan Park ikke blot debatten om egne kunstværker, men også en bredere diskussion af ytringsfrihedens grænser i Sverige. Eksempelvis i avisen Aftonbladet, hvor kulturskribent Martin Aagård under overskriften “Dommen har ingenting med ytringsfrihed at gøre” redegør for, hvorfor han anser værkerne for anstødelige, og skriver, at Dan Park har fortjent sin fængselsstraf.

“Hans modbydelige undergrundskunst er måske ikke blevet tolereret - men har i hvert fald ikke skabt handling, så længe han udtrykte sig på gadeniveau på plakater, vinyl-omslag og i genre-blade (...) Men når hans berømmelse så vokser, og han får medie-omtale og laver udstillinger for et bredere publikum, så bør retsapparatet slå til og beskytte kunstens uskyldige ofre,” skriver Martin Aagård i indlægget med henvisning til de mennesker, der er blevet manipuleret ind i kunstnerens billeder.

Det er ikke første gang, Dan Park er i offentlighedens opmærksomhed på grund af sin provokerende kunst.

Han er således tidligere flere gange blevet dømt for sine kunstværker, blandt andet i april, hvor han af retten i Malmø blev idømt fire måneders fængsel, blandt andet for på lignende manér at skabe manipulerede og nedsættende billeder, dengang af to sorte mænd.

På den modsatte front i debatten bringer avisen Dagens Nyheter en kritik af de svenske myndigheder i en ledende artikel om grænserne for ytringsfriheden og den konkrete sag.

Her skriver de, at de ikke mener, det er i orden at forbyde bestemte ytringer og overbevisninger alene af den årsag, at majoriteten mener, at de er anstødelige.

“Man burde i stedet koncentrere sig om hadpropaganda, der har til formål at bane vejen for forfølgelse og vold eller sigter mod at skræmme eller true mennesker, der tilhører en minoritet. Ytringsfriheden er et grundlæggende liberalt princip og et fundament for et frit og dynamisk samfund,” skriver avisen i en leder og peger desuden på, at man i et moderne samfund bliver nødt til at have en vis rummelighed - også over for holdninger, man ikke deler.

“Debat og diskussion er livsnerven i demokratiet. Den svenske kultur-konsensus har ikke været vant til uenigheder. Men med en voksende pluralisme og mangfoldighed, som nogle ville kalde urbanisering, kommer også et krav om at være i stand til at reagere på andres ytringer og samtidigt holde følelsesmæssig afstand til dem,” skriver Dagens Nyheter.