Islamisk Stat hærger kulturarv

Kirker og helligdomme i Syrien og Irak er i fare for udslettelse i de islamistiske fanatikeres nyoprettede kalifat

Unesco har kunnet melde om destruktion og plyndringer i både Afghanistan, Egypten, Irak og Syrien, og i de seneste måneder er der kommet meldinger om omfattende ødelæggelser i det område, hvor Islamisk Stat har sat sig på magten.
Unesco har kunnet melde om destruktion og plyndringer i både Afghanistan, Egypten, Irak og Syrien, og i de seneste måneder er der kommet meldinger om omfattende ødelæggelser i det område, hvor Islamisk Stat har sat sig på magten.

Arkæologer, historikere og ikke mindst FN's organisation for bevaring af verdens kulturarv, Unesco, kan i disse år blot se frustreret til, mens dokumentation på civilisationens vugge plyndres eller destrueres. Et af ofrene for de seneste års krige, revolutioner og borgerkrige i Mellemøsten er kulturarven: tusindårige bygninger, monumenter og genstande fra det tidligere Mesopotamien.

Unesco har kunnet melde om destruktion og plyndringer i både Afghanistan, Egypten, Irak og Syrien, og i de seneste måneder er der kommet meldinger om omfattende ødelæggelser i det område, hvor Islamisk Stat, IS, har sat sig på magten.

Mens ødelæggelserne i Egypten og Irak er veldokumenterede, er det endnu usikkert, hvor omfattende de er i det nordlige Irak og den del af Syrien, som IS har omdannet til et kalifat. Her myrdes og fordrives kristne og andre, der ikke underkaster sig det islamistiske sharia-styre.

Der er også begrundet bekymring for kulturarven i området, mener vestlige forskere, der overvåger den del af verden, skriver det London-baserede magasin The Art Newspaper.

De kan på hjemmesider og sociale medier som YouTube se videoer af IS-styrker, der smadrer helligdomme og gravsteder, hvor eksempelvis profeten Jonas angiveligt skulle ligge. IS har også ødelagt kirker, moskéer og relikvier med bulldozere og dynamit. I jagten på de værdifulde monumenter og helligdomme overvåger IS tilsyneladende de vestlige forskeres arbejde med at indsamle oplysninger om områdets kulturarv.

”IS er åbenbart temmelig dygtige til at bruge sociale medier på en måde, man ikke har set før,” siger Charles E. Jones fra Facebooksiden IraqCrisis, der blev etableret af Chicago Universitets Institut for Orienten, kort efter USAs invasion i Irak i 2003, til The Art Newspaper.

Mange af de ødelagte helligdomme og genstande er ikke på Unescos liste over verdenskulturarv, men er alligevel vigtige mindes-mærker fra middelalderen og før det, fastslår danske forskere.

Ifølge Nibal Muhesen, forsker i kulturarv ved Københavns Universitet, vil ødelæggelserne formentlig gribe om sig, da IS går efter helligdomme, uanset hvilken religion de tilhører.

Forskerne mener, at IS har en klar mediestrategi og bevidst søger at provokere ved at filme ødelæggelserne og dele dem på internettet.

IS har blandt andet overtaget magten i den nordirakiske storby Mosul.

Her har persere, arabere og tyrkere lagt vejen forbi gennem tiden, og i nærheden af byen finder man ruinerne af oldtidsbyen Ninive, som ifølge Unesco er verdenskulturarv. Forskerne frygter også for oldtidsbyens skæbne, der ligger i islamisternes hænder.