Artiklen er blevet opdateret kl. 14.00
En æra i dansk musikliv er slut.
Sådan udtrykker chef for DR's ensembler, Kim Bohr, nedlæggelsen af DR UnderholdningsOrkestret.
Det sker fra januar 2015 som led i medievirksomhedens nye økonomiplan frem til 2018, som bestyrelsen netop har vedtaget som konsekvens af medieforliget.
I alt skal DR spare 161 millioner kroner, og det går blandt andet ud over det legendariske orkester, der har opnået international klasse, siden det blev oprettet i 1939 som et danseorkester.
”Vi er nødt til at skærpe profilen,” siger formanden for DR's bestyrelse, Michael Christiansen i en pressemeddelelse og hentyder til planerne om at omlægge DR ensembler, der skal have en klarere profil og i højere grad skal være fleksible og kunne komme rundt i landet. DR vil samtidig styrke DR SymfoniOrkestret, DR PigeKoret og DR Big Bandet.
Kristeligt Dagblads musikanmelder Peter Dürrfeld kalder meddelelsen om lukningen af DR's UnderholdningsOrkester for en ”chokerende” nyhed:
”Det er meget trist, at man vil lukke DR's traditionsrige orkester. Man skal ikke lade sig snyde af navnet. Det er et fint kammerorkester, der har fungeret som en slags lillebror til DR's Symfoniorkester,” siger Peter Dürrfeld og peger på, at UnderholdningsOrkestret langvarige samarbejde med dirigenten Adam Fischer blandt andet har resulteret i fine indspilninger af Mozarts samlede symfonier.
”Det er en 75 år gammel tradition, man nu afbryder. Og det kan virke underligt, når DR ellers satser på at blande sig med de bedste orkestre i Europa. Jeg kunne næsten ikke få armene ned, da de ansatte den italienske dirigent Fabio Luisi som ny chefdirigent for Symfoniorkestret, der stadig er det store flagskib,” siger Peter Dürrfeld, der dog ikke mener, at man ofrer følgebåden for at satse på det store flagskib:
”Der er næppe en økonomisk sammenhæng mellem ansættelsen af Luisi og nedlæggelsen af UnderholdningsOrkestret,” siger han.
Læs også: Kultur er en måde at lukke folk op på
Reaktionerne på nedlæggelsen kom prompte på de sociale medier. Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, forstår ikke DRs prioriteringer. Man ”burde hellere lukke DR3 og skabe et ungeunivers på nettet, og så ikke spare det, som gør DR unik”, skriver han på sin Twitter-profil, mens komponisten Frederik Magle kalder det en ”ubegribelig dårlig beslutning”.
DR forsvarer nedlæggelsen med et ønske om at tilpasse musiktilbuddet befolkningens nye kulturvaner, der ”ændrer sig med stor hast i disse år”, som direktør for DR Kultur, Tine Smedegaard Andersen, udtrykker det. Hun kalder det dog i samme vending ”et voldsomt skridt”.
”Orkestret har eksisteret i 75 år og har spillet en vigtig rolle i dansk musikliv, blandt andet i forbindelse med mange store populære begivenheder gennem årene, og for flere af musikerne vil det være farvel til et langt liv som musiker i DR UnderholdningsOrkestret,” siger direktøren.
Beethovens 9. symfoni er programsat til den fredag 21. november. Det skulle have været en slags optakt til en Beethoven-marathon i foråret, men bliver nu måske en slags afskedssymfoni for DR UnderholdningsOrkestret.