Prøv avisen
Mit kulturliv

Mellem traktortræk og Cervantes

Simon Fruelunds seneste store læseoplevelse er Majse Aymo-Boots ”Over os hænger en vidunderlig sol”. - Foto: Gyldendal

Forfatteren Simon Fruelund er aktuel med romanen ”Pendlerne”. Selv glæder han sig til at se filmen ”Boyhood”

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det må være Majse Aymo-Boots ”Over os hænger en vidunderlig sol”. Den handler om livet som folkeskoleelev genoplevet på den mest snurrige, vittige og distræt fordrømte måde. Et suverænt egensindigt forfatterskab. Hendes forrige roman, ”Spørgsmålene”, er efter min mening en klassiker, som desværre kun blev anmeldt meget få steder.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Måske ”Don Quijote” af Cervantes, men jeg er usikker. Jeg er seriel monogamist, når det gælder bøger, og jeg vil nødig lave en liste over store værker fra verdenslitteraturen, som ligner så mange andre kanoner. De senere år har jeg været meget optaget af den chilenske eksilforfatter Roberto Bolao, især ”2666” og ”De vilde detektiver”.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

3eg glæder mig til at se Richard Linklaters film ”Boyhood” og læse Pia Juuls nye digtsamling, ”Avuncular”.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Jeg husker forskellige ubehagelige oplevelser fra 1980'erne: en festival på Filmværkstedet med nogle ekstremt voldelige film og en visning af ”Clockwork Orange” i biografen Klaptræet i København, hvor der sad nogle fyre på min egen alder og jublede over voldsscenerne. Der er nogle ting ved det årti, som jeg aldrig rigtig forligede mig med, selvom jeg prøvede at passe ind med min sorte læderjakke og alt det.”

Hvem har du senest været til koncert med?

Min syvårige datter og hendes veninde. De spillede tromme, xylofon og blokfløjte, dansede og tryllede på skift, og jeg blev bedt om at lukke øjnene med jævne mellemrum.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Der er helt sikkert store områder af kulturlivet, der kunne fortjene, at jeg ofrede dem mere opmærksomhed, men her hvor jeg bor, er vi mere til traktortræk og monstertrucks og ting, som kan nydes i en- eller tosomhed: bøger, film og så naturligvis bandet One Direction, som mine døtre indtager i store doser.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Jeg har set én musical i mit liv, og jeg er helt rolig ved tanken om, at det nok bliver den sidste.