Prøv avisen
Mit kulturliv

Wannsee, Bibelen og Kim Leine har gjort indtryk

”Jeg vil nok ikke gå til opera, med mindre der var en særlig anledning,” siger Bent Lexner. - Foto: Leif Tuxen

Bent Lexner, der trådte tilbage som overrabbiner i september, håber, at han i fremtiden får mere tid til at gå til koncerter

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er ”Profeterne i Evighedsfjorden” af forfatteren Kim Leine. Den handler om en ung dansk-norsk præst, der i 1700-tallet rejste til Grønland for at missionere. Den giver et interessant indblik i nogle menneskers liv.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Det har Bibelen og især Det Gamle Testamente, som har betydet utroligt meget for mig både professionelt og menneskeligt. De bibelske tekster fra Det Gamle Testamente var en naturlig del af min opvækst, fordi der ofte blev læst op fra dem. Det har haft en betydning for de valg, jeg har truffet i livet.

Bibelen har nogle etiske og moralske begreber og tekster, som jeg altid kan vende tilbage til, uanset hvilken situation jeg havner i. Der er fortællinger, der handler om, at forældre og børn altid har haft svært ved at finde ud af det sammen, fortællinger om, hvordan vi forholder os til de fremmede og så videre og så videre.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Der er mange kulturoplevelser, som har været med til at forme mig. Hvis man opfatter kultur i bred forstand, vil jeg gerne nævne, da jeg besøgte villaen i Wannsee ved Berlin, hvor en række topfolk blandt nazisterne planlagde ”Endlösung der Judenfrage”. Her kom verdenshistorien ind og ramte mig direkte. Det, at jeg stod et sted, hvor mennesker havde planlagt at udrydde et helt folk, lærte mig noget om, at demokrati kan være mange ting. Vi skal værne om demokratiet, men også forstå, at demokrati har sine minusser. Vi skal være på vagt over for, hvad der sker, så tingene ikke gentager sig. Vi skal lære af fortiden, og kun den, der forstår historiens gang, kan være med til at skabe en bedre fremtid.

Hvem har du senest været til koncert med?

Det var en klezmer-koncert i synagogen. Jeg går ikke til så mange koncerter, men jeg håber, at jeg vil få mere tid til det i fremtiden.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Nej, det synes jeg ikke.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Jeg vil nok ikke gå til opera, medmindre der var en særlig anledning. Jeg har ikke tilstrækkelig forstand på og viden om opera. Derfor vil det ikke give mig de oplevelser, som andre kan få.