Prøv avisen

Nobelprisvinder fortæller væsentlige skæbnehistorier

Kun tre af Patrick Modianos bøger er oversat til dansk. Franskmanden, der er født i 1945, har skrevet over 30 værker. - Foto: Scanpix

Den 69-årige franskmand Patrick Modiano modtager årets Nobelpris i litteratur. Positivt, siger dansk forlægger

Verdens fornemste litteraturpris, Nobelprisen i litteratur, går i år til den franske forfatter Patrick Modiano.

Den 69-årige forfatter har udgivet omkring 30 romaner, hvoraf flere udspiller sig i besættelsestidens Paris. I Nobelpriskomiteens korte begrundelse for valget af franskmanden hedder det, at han i sin fiktion har fremkaldt de mest ufattelige menneskeskæbner under den tyske besættelse. Modiano er en af Frankrigs vigtigste samtidsforfattere og har flere gange været nævnt som kandidat til Nobelprisen.

Ifølge lektor i fransk på Aarhus Universitet Steen Bille Jørgensen er han en klassisk, lidt konservativ forfatter, der skriver i et stilsikkert og ikke-eksperimenterende sprog. Hans bøger bliver især læst af hans egen generation af franskmænd, ligesom han er fast pensum på universiteterne.

”Han er enormt kendt i Frankrig og er vel nærmest ikonisk. Det pudsige ved ham er, at han har en følsom og lidt skrøbelig fremtoning, når han eksempelvis optræder på tv. Han er dog samtidig en forfatter, der nyder stor sympati i sit hjemland,” siger Steen Bille Jørgensen.

Patrick Modiano debuterede i 1968 med ”La Place de l'toile” og i de efterfølgende år udgav han blandt andet ”La Ronde de nuit” (1969) og ”Les Boulevards de ceinture” (1972), som udspiller sig i besættelsestidens Paris. Hans roman ”Askeblomster” udkom i 1994 på dansk.

Mange har udtrykt deres skuffelse over, at eksempelvis nogle af de store og mere kendte navne som Philip Roth og Haruki Murakami igen ikke modtog Nobelprisen. Men en, der ikke er skuffet, er forlægger Per Kofod, som med sit eget forlag fik oversat og udgivet Patrick Modianos roman ”Askeblomster” .

”Allerede dengang var han en af Frankrigs største forfattere, og jeg ville meget gerne udgive flere bøger af ham. Men der var ikke rigtig læsere til det. De historier, han fortæller, er vigtige menneskehistorier. Jeg var betaget af hans måde at beskrive livet og kærligheden på. Hans stil er mere frigjort end andre samtidige franske forfattere, og han kan bestemt læses i dag. Jeg mener, at 'Askeblomster' kan betragtes som en klassiker,” siger Per Kofod.

Patrick Modiano er født i 1945 og har altså ikke selv oplevet den besættelsestid, som hans forfatterskab kredser så meget om. Dermed er der sket et skift i den type af forfatterskaber, som Nobelpriskomiteen har valgt. Det mener Mads Rosendahl Thomsen, der er lektor i litteraturhistorie på Aarhus Universitet.

”Der har i de seneste mange år været en begejstring for den såkaldte vidnesbyrd-litteratur, altså forfattere der haft en nærmest kropslig erfaring med det, de skriver om. Patrik Modiano bliver derimod prist for sin indlevelsesevne,” siger han.

Det er tredje gang siden 2000, at en fransk forfatter modtager Nobels litteraturpris. I 2000 gik prisen til den kinesiskfødte franskmand Gao Xingjian, mens den i 2008 gik til Jean-Marie Gustave Le Clézio. 2014-prisen uddeles den 10. december ved Nobelfesten, der markerer Alfred Nobels dødsdag.