Man skal blive rørt og rusket af kulturen

Skuespilleren Marie Tourell Søderberg glæder sig til at se ”Romeo og Julie” på Det kongelige Teater. Hun er en hovedpersonerne i den nye DR-serie ”1864”

Det er virkelig vigtigt at huske vækstlaget og ikke fjerne støtten fra de ting, som foregår der både inden for teater, kunst og film, siger skuespiller Marie Tourell Søderberg. -
Det er virkelig vigtigt at huske vækstlaget og ikke fjerne støtten fra de ting, som foregår der både inden for teater, kunst og film, siger skuespiller Marie Tourell Søderberg. - . Foto: Isak Hofmeyer.

5Hvad er din seneste store læseoplevelse?

3Jeg har lige læst Josephine Klougarts debutroman ”Stigninger og fald”. Den handler om hendes barndom på Mols, og titlen på bogen hentyder til Mols Bjerge. Jeg kan godt lide hendes sprog og stærke stemninger.

Lige nu læser jeg Amalie Laulund Trudsøs roman ”Koordinater”. Det er en ny, ung forfatter, som har skrevet en meget fin bog. Den handler om at flytte hjemmefra og blive sin egen, og den består af en masse små fortællinger. Hvert kapitel hedder et gadenavn i København, og de udgør derfor koordinaterne i fortællingen. Den er skrevet i et meget smukt sprog, og jeg har ofte bogen med mig og læser i den, når jeg har en pause.

5Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

3Det må være Jan Kjærstads triologi ”Forføreren”, ”Erobreren” og ”Opdageren”. Det er bøger med mange små historier, og jeg kan godt lide, at jo mere man læser sig ind på bøgerne, desto mere væver historierne sig ind i hinanden. Det giver en fornemmelse af meningsfuldhed, og af at alt hænger sammen. Jan Kjærstads sprog er både sanseligt, saftigt og rørende. Bøgerne står i mine forældres bogreol, og på et tidspunkt var der en, der sagde til mig, at dem skulle jeg tage og læse. Jeg opdagede denne lille bogskat sidste år.

5Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

3Jeg glæder mig meget til at se skuespillet 'Romeo og Julie' på det Kongelige Teater med Thomas Hwan og Danica Curcic i hovedrollerne. Stykket har premiere i begyndelsen af november. Jeg vil også gerne se Olafur Eliassons udstilling ”Riverbed” på Louisiana. Jeg er betaget af den måde, han bruger lys og stemning på. Jeg er stor fan.

5Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

3Det er der rigtig mange kulturoplevelser, der har, og det bør kulturoplevelser også kunne. Man skal blive rørt, rusket og ramt i ånden. For eksempel gjorde teaterforestillingen ”Himlen” på Aveny T et meget stort indtryk på mig, da jeg så den som teenager. Jeg havde længe gået og drømt om at blive skuespiller, men efter jeg så ”Himlen” vidste jeg med sikkerhed, at det var det, jeg ville. De medvirkende var Sonja Richter og Flemming Enevold, som befinder sig i et kirkerum til en begravelse, hvor de venter og venter, for præsten dukker ikke op. I løbet af forestillingen finder de ud af, at de er far og datter. Det er slet ikke patetisk, kun rørende, humoristisk og betagende.

5Hvem har du senest været til koncert med?

3Jeg hørte bandet ”Chorus Grants” i Pumpehuset i København i onsdags. De spillede noget meget stemningsfuld poprockmusik.

5Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

3Det er virkelig vigtigt at huske vækstlaget og ikke fjerne støtten fra de ting, som foregår her både inden for teater, kunst og film. Vi har alle brug for muld at vokse i, og derfor er det meget vigtigt, at der er penge og plads til at vokse herfra.

5Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

3Nej. For når jeg ser eller hører noget, som jeg ikke forstår, så udfordrer det mig altid, og jeg synes klart, at man skal lade sig udfordre.