Dickens' liv var ikke just et juleeventyr

Forfatteren havde en hemmelighed, som denne film afslører

Filmen "Den usynlige kvinde" handler om Dickens' forhold til en yngre skuespillerinde.
Filmen "Den usynlige kvinde" handler om Dickens' forhold til en yngre skuespillerinde.

I årene omkring 1860 var den engelske forfatter Charles Dickens verdensberømt. Overalt, hvor han kom, blev han tiljublet. Han havde skrevet værker som ”Oliver Twist”, ”David Copperfield” og ”Julefortællinger”.

Han var gift med Catherine og havde ti børn med hende.

Det var ikke et særlig godt ægteskab. De boede i patricierhuset Gad's Hill i Kent, hvor han bl.a. havde besøg af H.C. Andersen, der blev der i fem lange uger!

Dette fortæller Dickens i filmen til stor moro for nogle gæster, at den kendte dansker ikke var til at smide ud, for han forstod hverken engelsk eller skik og brug.

Da Charles Dickens i disse år skal sætte et skuespil op i Manchester og selv spille med i det, møder han en ung køn skuespillerinde, Nelly Ternan. Det møde bliver dramatisk for dem begge.

Alle mennesker er gådefulde, siger digteren i en af sine romaner. Alle mennesker har en hemmelighed.

Filmen ”Den usynlige kvinde” handler om Charles Dickens' egen hemmelighed. Kærligheden til den 18-årige kønne og tænksomme Nelly. På grund af tidens konventioner kunne de ikke leve denne kærlighed åbent ud. Et nyt ægteskab ville være en umulighed, selvom han lod sig skille.

En moden herre omkring 50 år, gift, berømt og rig, og så en ung uskyldig fattig kvinde! Som affære er det en mulighed, der dog giver anledning til mange rygter. De får deres sommer, der dog bliver til efterår.

Man kan jo spørge, hvad det egentlig kommer os ved, hvad de kendte - også den kendte døde - har af hemmeligheder. Er det ikke deres værker og offentlige virke, der betyder noget? Hvorfor bliver vi danskere for eksempel ved med at tale om H.C. Andersens seksualitet? Hvorfor er denne umulige dickenske kærlighedshistorie interessant for os nu?

Det er den af mindst to årsager. Dels er vi jo på godt og ondt interesserede i kendte mennesker og nysgerrige, og dels kan vi måske forstå noget mere om menneskelivets karakter ved at høre om deres liv.

I filmens begyndelse ser vi den nu cirka 40-årige Nelly, der er blevet gift og har fået børn. Hendes mand tror, at hun kun kendte Dickens som barn, og at det er grunden til, at hun nu efter hans død (1870) lever tæt med hans værker. Hun er aldrig rigtig nærværende i sit ægteskab. Hun lever som i skyggen af noget større. I tilbageblik får vi så historien, som instruktøren Ralph Fiennes, der i øvrigt selv spiller hovedrollen, fortæller smukt og roligt. En ældre herre, der selv er Dickens-fan, fornemmer noget om hendes fortid og får hende til at åbne sig, således at fortiden ikke mere kun skal ligge som en byrde over nutiden. Først sent i livet, da hemmeligheden åbenbares, kan hun begynde at kravle ud af skyggen, ud af usynligheden. Dét er det egentlig interessante ved filmen.

Desuden tegner den et flot tidsbillede og et interessant indblik i en stor kunstners både gode og mindre gode sider.