Biskop: Tjajkovskij åbnede mine ører

Biskop over Lolland-Falster Stift, Steen Skovsgaard, anbefaler Tjajkovskij, Tolstoj og Tuxen til de kulturinteresserede

”Jeg bryder mig ikke om store larmende rockkoncerter og rockfestivaler,” siger Steen Skovsgaard, biskop over Lolland-Falsters Stift. -
”Jeg bryder mig ikke om store larmende rockkoncerter og rockfestivaler,” siger Steen Skovsgaard, biskop over Lolland-Falsters Stift. - . Foto: Peter Kristensen.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Jeg læser altid flere bøger på én gang. I øjeblikket er jeg i gang med teologen Johannes Værges bog ”Guds skrøbelige arvinger”. Den handler om, at vi ikke kun skal tale om mennesket som den store synder, men også vide, at mennesket er den ypperste af Guds skabninger. Det er en meget positiv og dygtig teologisk bog, som jeg er glad for at læse. Desuden læser jeg P. Lauridsens Monrad-biografi ”D.G. Monrad. Grundlovens Skaber og Folkefrihedens Bannerfører”. Det er en god biografi, der medvirker til at nuancere billedet af Monrad, så han ikke kun fremstilles som en nederlagets mand. Og endelig læser jeg historikeren Rasmus Glenthøjs ”1864 - Sønner af de Slagne”. Det er en virkelig god historisk bog.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Det er ”Krig og Fred” af Lev Tolstoj, som jeg læste, da jeg lige var begyndt på teologi-studiet. Det er meget stor litteratur, og det, der gjorde indtryk, var personskildringerne og alle de store følelser, der beskrives. Den greb mig virkelig, og der var en lang periode, hvor jeg læste mange af de store russiske forfattere som Dostojevskij og Sjolokhov. Når jeg engang får tid, vil jeg meget gerne genlæse ”Krig og Fred”.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

Jeg vil gerne anbefale den anmelderroste udstilling ”Tuxen - farver, friluft og fyrster” på Fuglsang Kunstmuseum. Den er næsten lige åbnet, og jeg glæder mig til, at jeg snart skal se den sammen med min kone.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

På det musikalske område er det to ting, der har gjort et utroligt stort indtryk. Mens jeg gik i gymnasiet, hørte jeg en lille, mærkelig og meget avantgardistisk koncert med Niels Viggo Bentzon. Da koncerten var slut, lukkede Niels Viggo Bentzon klaveret, og så tog han et lommetørklæde frem og tørrede hele klaveret af, inden han til sidst åbnede det igen. Jeg fandt aldrig ud af, hvad det betød, men den intensitet og galskab, der lyste ud af koncerten, betog mig rigtig meget, og det var en stor oplevelse for en 16-årig dreng som mig at opleve en kunstner som Niels Viggo Bentzon. Den anden oplevelse var, da jeg som ung fik Tjajkovskijs Klaverkoncert nummer 1 i gave. Min søster og svoger havde et stereoanlæg med høretelefoner, som var ret nyt dengang. Da jeg hørte koncerten i høretelefonerne, tabte jeg helt jordforbindelsen. Klassisk musik var ellers ikke noget, jeg kendte til, men det her var meget stort og overvældende. Jeg havde ikke troet, at musik kunne være så voldsom og intenst. Det åbnede mine ører for klassisk musik, især for Beethoven.

Hvem har du senest været til koncert med?

I foråret inviterede min kone og jeg vores søn og svigerdatter ind at høre ”Carmen”, fordi de gerne ville høre noget opera. Da de blev gift forrige lørdag, gav de udtryk for, at de var meget taknemmelige for at have oplevet det. Jeg blev glad for at have givet dem en oplevelse, som havde ramt dem på den måde.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Noget, som fortjener mere af min opmærksomhed, er forfatteraftener, fordi når man har læst en bog, kan man godt have lyst til at møde forfatteren. Det ærgrer mig stadig, at jeg ikke kom til en forfatteraften her i Nykøbing med den norske forfatter Anne B. Ragde, der har skrevet ”Eremitkrebsene”.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Jeg bryder mig ikke om store larmende rockkoncerter og rockfestivaler.