Thomas Kluge har malet 1864

Den kendte maler Thomas Kluge vil gennem maleriet vise, hvad nederlaget i 1864 har betydet for den danske selvforståelse. Han fik allerede opgaven i 2001

Thomas Kluges maleri viser soldaterne omkring et skakspil, hvor slaget er tabt på forhånd. - Foto: Museum Sønderjylland Sønderborg Slot.
Thomas Kluges maleri viser soldaterne omkring et skakspil, hvor slaget er tabt på forhånd. - Foto: Museum Sønderjylland Sønderborg Slot.

Danmark blev forandret af nederlaget i 1864 for 150 år siden. Og ”1864” er ikke kun titlen på en dramaserie af Ole Bornedal, men også titlen på et nyt stort historiemaleri af Thomas Kluge. Maleriet på 2,5 gange 2,5 meter bliver for første gang vist frem i dag på Museum Sønderjylland Sønderborg Slot.

”Historien på maleriet handler egentlig om, hvad 1864 gjorde ved os,” siger Thomas Kluge, der er kendt for sine magisk-realistiske malerier. 

Han har tidligere blandt andet malet Kongehuset og danske soldater i Balkan. Og Kluges eget maleri fra 1998, der viser de danske soldater i Balkan, har også inspireret ham til det nye maleri, forklarer han.

”Balkan-maleriet var bestilt af den daværende amerikanske ambassadør i Danmark og viser danske tropper på Balkan. Jeg tror, at han forestillede sig, at jeg skulle male nogle danske soldater med Dannebrog på en tank for at vise, at Danmark endelig var kommet ud af skyggen fra 1864. Det kunne jeg bare ikke gøre. For jeg var stadig præget af en tvivl om, hvad danske soldater egentlig har at gøre, når de store lande finder legetøjet frem”, siger Thomas Kluge, der dengang malede den samme soldat flere steder på maleriet for at vise én soldats konflikt med sig selv. Og på det nye billede har soldaterne også det samme ansigt. 

”De står omkring et skakspil, som tyskerne nærmest allerede har vundet. Der er kun et træk tilbage. Og generalen har allerede givet slip på spillet,” forklarer Thomas Kluge og tilføjer: 

”I baggrunden ser man Dybbøl Mølle og Dannebrog som et guldaldermaleri, der peger på Danmarks store fortid, nærmest før Napoleonskirgene, mens soldaterne er mere præget af tilbagetrækningsmalerierne. Men på jorden ligger en sang og en mønt, der stammer fra Dalgas genrejsning af Danmark med mottoet ’Hvad udadtil tabes, skal indadtil vindes’. Og det er det, der har interesseret mig”, forklarer Thomas Kluge.

Sønderborg Slot har i forvejen en betydelig række ældre historiemalerier om krigen i 1864, og Thomas Kluges maleri bliver nu en del af dén samling.

Foto: Museum Sønderjylland Sønderborg Slot.