Prøv avisen

Ateist på liste over de bedste kristne børnebøger

”Narnia-fortællingerne” er det eneste værk blandt de 10 bedste kristne bøger for børn, der også var med på avisens top 100 over de bedste kristne bøger i det hele taget.

C.S. Lewis har skrevet den bedste kristne bog for børn gennem tiderne, mener engelsk jury, der også har plads til ateisten Bill Pullmann på ny top 10

En kristen børnebog skal for at være virkelig god ikke blot gøre varigt indtryk på læserne, men også have været populær over længere tid.

Sådan lød kriterierne, da den kirkelige engelske avis Church Times satte sig for at kåre de 10 bedste kristne bøger for børn.

Som en klar nummer ét kommer ”Narnia-fortællingerne” af C.S. Lewis. ”Narnia-fortællingerne” er samtidig det eneste værk blandt børnebøgerne, der også var med på avisens top 100 over de bedste kristne bøger i det hele taget.

Listen omfatter blandt andet ”Den lille prins” af Antoine de Saint-Exupéry og ”Et juleeventyr” af Charles Dickens.

Men som nummer 10 sniger trilogien ”Det gyldne kompas” af Philip Pullman sig ind. Et kontroversielt valg, fordi ateisten Pullmans trilogi af mange ses som et angreb på kristendommen.

”Men historien bygger på et skjult paradigme med kristne forudsætninger, og fortællingen drager læseren til at reflektere over mange store spørgsmål om den menneskelige skæbne, sjæl, kærlighed, loyalitet og muligheden for frelse,” fremhæver præsten og jurymedlemmet Hugh Rayment-Pickard i sin argumentation for bogen.

Men som William Whyte, professor og præst ved St. John's College i Oxford, påpeger, så er selv C.S. Lewis for nogle et kontroversielt valgt, fordi Narnia-bøgerne er blevet anklaget for at være både racistiske og kønsdiskriminerende.

”Lewis' holdning til mange ting - og ikke mindst etnicitet - kan ikke holde til en nærmere undersøgelse, og hans tilgang til forholdet mellem mennesker er helt ærligt ofte uhyggelig,” skriver William Whyte, som alligevel erklærer sig som fan af både C.S. Lewis og Philip Pullman.