Amazon er gået fra fornyende rebel til magtfuldkommenhed

På blot to årtier har Amazon revolutioneret måden,vi handler på. Virksomhedens dominans møder stærk kritik fra en række forfattere, mens andre ser merepositivt på det

Amazon begyndte salget fra en lille garage i Seattle i det nordvestlige USA. I dag har firmaet kontorer og lagre over hele verden som her, hvor en medarbejder i Brieselang i Tyskland holder styr på ordrerne. -
Amazon begyndte salget fra en lille garage i Seattle i det nordvestlige USA. I dag har firmaet kontorer og lagre over hele verden som her, hvor en medarbejder i Brieselang i Tyskland holder styr på ordrerne. - .

I juli var det 20 år siden, den dengang 30-årige Jeff Bezos grundlagde internetboghandlen Amazon. Fra en lille garage i Seattle begyndte han at sende bøger med posten til kunder, der bestilte bøgerne på internettet.

Det var en tid, da det amerikanske bogmarked var domineret af store boghandlerkæder som Barnes & Noble, som i høj grad satte betingelserne. For bogelskere, forfattere og små forlag var Amazon derfor revolutionen, der åbnede et lukket marked.

Her 20 år senere er det så Amazon selv, der er vokset til en mastodont, som ikke alene sælger bøger og film, men dybest set alt, hvad hjertet kan begære fra kontormøbler til boremaskiner.

Den lille garage i Seattle er vokset til enorme lagerbygninger, hvor robotter finder varerne på de stregkodemærkede hylder, og hvor menneskehænder kun bruges til at pakke varerne i den karakteristiske brune indpakning med firmaets logo på.

Men selskabet bliver også beskyldt for magtfuldkommenhed, og for mange forfattere var det et skridt for meget, da Amazon tog forfatterne som gidsler i en strid om prisen med forlaget Hachette. En konflikt, som illustrerer, at forfatternes forhold til Amazon er blevet mere blandet.

”Jeg vil sige, at de fleste forfattere har et meget ambivalent forhold til Amazon. På plussiden er, at deres værker er bredt tilgængelige og kan blive leveret til døren, uanset hvor du bor. Og det gør det lettere for forfattere at selvudgive deres værker og få en fornuftig andel af omsætningen,” siger Bernie Corbett til Kristeligt Dagblad.

Han er generalsekretær i Writers Guild, som er en organisation, der varetager forfatternes interesser.

”Men på den anden side repræsenterer de et bekymrende monopol, både nationalt og globalt, hvilket blev demonstreret med den nylige disput med Hachette. Forfattere blev de utilsigtede ofre i den uenighed, for deres værker blev fjernet eller nedprioriteret af Amazon, selvom disputten var med forlaget og ikke med forfatterne,” fremhæver han.

De dobbelte følelser er også beskrevet i de åbne breve, som over 1500 forfattere samlet i gruppen Authors United (Forenede forfattere) skrev under på.

”Mange af os har støttet Amazon, siden det var en famlende iværksættervirksomhed. Vores bøger har sendt Amazon på kursen, hvor de sælger alt og er en af verdens største virksomheder,” skriver de.

Forfatterne går videre til at udtrykke deres skuffelse over selskabets behandling af forfatterne.

”Det er ikke en rimelig måde at behandle en forretningspartner på. Det er ikke den rette måde at behandle dine venner på.”

Docent Alison Baverstock, der er leder af uddannelsen i forlagsvirksomhed ved King-ston University, fremhæver, at Amazon har revolutioneret bogbranchen, hvilket igen har ført til, at mange boghandler er lukket.

”Det er lettere og billigere at bestille online. Men det er tilmed så slemt, at folk tager billeder af bøger hos boghandlere, for så bestille dem online, hvis de er billigere,” siger hun med henvisning til, at smartphones kan scanne stregkoden og så fortælle, hvad varen koster på nettet.

Hun ser et problem i, at Amazon er blevet så dominerende.

”Monopoler er aldrig af det gode. Det fører til et reduceret udvalg og en dårligere service. Så Amazon er en blandet velsignelse. Forlagsverden er også bekymret, for selvom Amazon sælger mange bøger for forlagene, så er det meget svært at forhandle sig til en god aftale. Jeg ved, at nogle har sagt nej. Men det er modigt, for de skal vise, at de kan få deres bøger ud gennem andre kanaler,” siger hun.

Hun peger videre på, at selskabet også er under massiv kritik for ikke at betale skat - eller i bedste fald kun det minimale.

Men når det er sagt, så har Amazon også lettet adgangen til at få værkerne ud på markedet.

”Men hvis du indgår en aftale med virksomheden om den højeste royaltybetaling, så risikerer du at blive bundet, fordi du så ikke må udgive andre steder,” siger Alison Baverstock, der også er forfatter til bogen ”The Naked Author” (Den nøgne forfatter) om, hvordan man selvudgiver bøger.

På positivsiden forklarer hun, at Amazon er afgørende for små nicheforlag, som eksempelvis udgiver poesi i små oplag og ikke har ressourcerne til at nå ud i boghandelen.

Mange selvpublicerede forfattere har således højlydt taget parti for Amazon. Over 8000 skrev under på en modunderskriftsindsamling.

”Forlæggerne i New York kontrollerede engang bogindustrien. De besluttede, hvilke historier du kunne læse. De besluttede, hvilke forfattere der fik lov til at blive udgivet. De tog høje priser og holdt billigere udgaver tilbage. De betalte forfattere så lidt som muligt,” hedder det i den alternative underskriftindsamling, som illustrerer, hvordan der er delte meninger om Amazon, som på 20 år har revolutioneret bogmarkedet.