Prøv avisen

Minister vil ikke redde underholdningsorkester

Politisk flertal ville redde DR Underholdningsorkestret, men kulturministeren afviser. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

Kulturministeren fastholder DRs beslutning om at lukke det omstridte orkester

Mange havde set frem til dagens ekstraordinære møde i Kulturudvalget på Christiansborg, som blev kaldt en skæbnestime for DR UnderholdningsOrkestret, DRUO.

Men det blev kun til et kort orienteringsmøde, der sluttede tirsdag eftermiddag.

Her fremlagde kulturminister Marianne Jelved et forslag, som partierne uden om regeringen kan stille sig tilfreds med som alternativ til underholdningsorkestret.

Dermed fastholder Jelved DR’s beslutning om at lukke underholdningsorkestret per 1. januar 2015.

På mødet fremlagde kulturministeren et kompromisforslag fra DR, hvor man i stedet giver seks millioner kroner ekstra til DR SymfoniOrkestret, så det kan overtage nogle af underholdningsorkestrets opgaver.

Samtidig tilbyder DR at oprette et nyt kammerorkester.

Forslaget skuffer hos det flertal i Kulturudvalget, bestående af Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten, som ønsker at bevare underholdningsorkestret.

”Vi havde et hav af spørgsmål til ministeren, men der var tale om et orienteringsmøde med nogle få overskrifter. Det er ikke godt nok. Vores ønske er klart, at underholdningsorkestret skal bestå,” siger Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen.

Flertallet i Kulturudvalget har fremlagt en såkaldt beretning i Folketinget om, at DR også fremover skal drive et underholdningsorkester. De Konservative er parat til at anvende andre politiske muligheder i folketingsalen for at presse kulturministeren, mens Liberal Alliance ikke udelukker alternativer til, hvordan orkestrets opgaver videreføres.

”Det er positivt, at DR nu vil prøve at finde en løsning,” siger Mette Bock, Liberal Alliances medieordfører.

Hun og de øvrige ordførere har bedt om en nærmere beskrivelse af kulturministerens forslag, som de skal diskutere på et nyt møde i Kulturudvalget på mandag.