Museer og biblioteker skal trækkes ind på Wikipedia

Wikipedia er det sted, hvor danskerne søger hen, når de vil lære noget nyt. Det har biblioteker og museer i Danmark erkendt, og derfor vil de fremadrettet blive bedre til at bidrage til internetleksikonet

Tidligere i år bevilgede Kulturstyrelsen 50.000 kroner til en projektmodning ved Danmarks Biblioteksforening. Projektet hedder indtil videre ”Wisdom of Crowd” (massernes visdom), og i første omgang skal disse penge bruges til at beskrive, hvordan biblioteker og museer kan gøre det danske Wikipedia stærkere.
Tidligere i år bevilgede Kulturstyrelsen 50.000 kroner til en projektmodning ved Danmarks Biblioteksforening. Projektet hedder indtil videre ”Wisdom of Crowd” (massernes visdom), og i første omgang skal disse penge bruges til at beskrive, hvordan biblioteker og museer kan gøre det danske Wikipedia stærkere. Foto: EPA/Boris Roessler.

Med over 34 millioner artikler om alt mellem himmel og jord er Wikipedia gennem årene blevet verdens utvetydigt største leksikon.

Men som Kristeligt Dagblad skrev forleden, så mangler der stadig fagpersoner, der kan udvide leksikonet med bredere og mere kvalificeret viden.

Det vil en række danske videns- og kulturinstitutioner dog gøre noget ved. På Nationalmuseet i København har man de seneste år eksperimenteret med at bruge Wikipedia som en formidlingsplatform, fordi det er der, danskerne i høj grad søger hen for at finde viden. Og fordi museerne ligger inde med den mest kvalificerede af slagsen.

”På Nationalmuseet er vores mission at 'rumme og udvikle forudsætningerne for, at alle kan få indsigt i kulturhistorien'. Hvis vi gerne vil være dér, hvor brugerne søger viden, så kan samarbejder, som dét vi har med Wikimedia Danmark, hjælpe os med at sætte museets viden og ressourcer mere i spil,” siger Charlotte S.H. Jensen, udviklingskonsulent på Nationalmuseet.

På Nationalmuseet er arbejdet med den danske del af Wikipedia så konkret, at der i museets digitale handlingsplan står, at fagpersoner fra museet tilsammen skal have bidraget til Wikipedia med 200 artikler inden udgangen af 2015. Derudover lægger museet sine fotografier til rådighed for Wikipedia, så disse kan bruges, uden at nogen bliver beskyldt for at bryde ophavsretten.

Lige meget hvad man søger på Google, kan man næsten være helt sikker på, at noget af det første, der dukker op, er en henvisning til Wikipedia. Men bare fordi Wikipedia bliver større, betyder det ikke, at den viden, man finder derinde, nødvendigvis gør læserne klogere.

Da det er alle, der kan skrive i leksikonet, er ”Wikipedia ikke bedre, end de personer der bidrager,” som en dansk Wikipedia-bidragyder siger det til Kristeligt Dagblad. Derfor er det vigtigt for encyklopædiens fremtidige anerkendelse, at flere fagpersoner giver en hånd med.

Nationalmuseet er da heller ikke den eneste institution, der har fået øjnene op for, at Wikipedia er det sted, hvor danskerne søger hen for at finde viden.

Flere og flere arkiver, biblioteker og museer (såkaldte ABM-institutioner) er begyndt at samarbejde med den danske afdeling af Wikipedia for at øge andelen af kvalificerede artikler, der kan findes på dansk. Det fortæller formanden for Danmarks Biblioteksforening, Michel Steen Hansen.

”Vi har taget initiativ til at samle bibliotekerne, Organisationen Danske Museer og Wikipedia Danmark til et pilotprojekt for at finde ud af, hvordan vi i fællesskab organiseret kan bidrage til leksikonet. Alle museer og arkiver i Danmark har nogle specifikke forskningsområder, hvor de er stærke, og den viden ville være oplagt at få ud på Wikipedia,” siger han.

Tidligere i år bevilgede Kulturstyrelsen 50.000 kroner til en projektmodning ved Danmarks Biblioteksforening. Projektet hedder indtil videre ”Wisdom of Crowd” (massernes visdom), og i første omgang skal disse penge bruges til at beskrive, hvordan biblioteker og museer kan gøre det danske Wikipedia stærkere.

Lige nu sakker det danske Wikipedia, som består af 193.000 artikler, nemlig gevaldigt bagud sammenlignet med Norge, der har næsten 500.000 artikler på norsk, og Sverige, der snart runder to millioner artikler på svensk.